Експертно

Юри Асланов

Вестник БАНКЕРЪ се допита до анализатори с въпрос какво очакват от протестите и как те се отразяват върху партийната система.

nbsp;

Ако изборите се проведат в момента

резултатите на БСП не биха се променили, твърди социологът Юри Асланов, който е и в широкото ръководство на левицата. Той се позова на данни от изследване, което не е публично оповестено. В момента БСП даже печели, защото това, което прави правителството, е свързано с придържане към предизборната платформа и е насочено към нейния електорален сегмент, заяви Асланов. Електоралната група на социалистическата партия, за която на последните избори гласуваха повече от 940 хил. души, не се свива, което означава, че твърдият електорат се е мобилизирал и че тя е съумяла да запази и онези гласоподаватели, които на последните избори я подкрепиха, макар традиционно не пускат бюлетина за нея. Асланов все пак допусна, че са възможни и някакви отклонения от данните, с които разполага, но че те не са съществени. Той не пожела да коментира дали в БСП има напрежение срещу лидера.

nbsp;

Невъзможно е да няма умора

в протестите, но това изобщо не означава, че те стихват, казва директорът на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия Антонина Желязкова, която е измежду протестиращите общественици. Според наблюденията й хората от площадите започват да изграждат верижна система на солидарност – когато някой от тях не може да присъства на митингите, те организират приятели и познати, които да ги заместят. Желязкова сподели, че дори има семейства, в които единият родител заминава с едното дете на море, докато другият остава с второто, за да участват в шествията. Опитите да се внуши, че това е протест само на средната класа, не се опират на истината, констатира тя. Не е вярно и че времето работи срещу протестите, защото самите те имат нужда от известно натрупване, за да достигнат до провинцията. И в малките градчета хората жадуват за нова посока и за цялостна промяна в политическата система, допълва Желязкова. За нея протестите имат важна очистваща роля и никой не бива да ги подценява. И макар участниците да не желаят задължително да се занимават с политика, те позволяват на съществуващи партии да предложат алтернатива. Антонина Желязкова се надява при едни избори през есента най-нелицеприятните лица от политическия живот да отпаднат. Коментира, че политическата класа, мафията и олигарсите не могат да са спокойни при подобна гражданска активност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст