Любимката на Тотю изгоря в бонус афера

Мая Никовска е напълнила сметката си

И социалното министерство се оказа финансов оазис за жадни високопоставени чиновници. Ресорният министър Хасан Адемов разкри, че служители на ведомството неправомерно са получавали апетитни суми между 35 000 и 50 000 лв. годишно по няколко договора за управление на проекти. Оказва се, че бонусите им са били гарантирани, независимо че част от проектите са пред провал заради лош контрол и неадекватно провеждане на процедурите по обществените поръчки. Около 30 чиновници на министерството са назначени в периода 2009-2013-а в разрез със закона, без да са провеждани конкурси за длъжностите им. Изглежда, те са присъствали само тялом на работните си места и вместо да изпълняват административни задължения, са работели предимно за благото на банковите си сметки.

Показателен пример как един човек може да работи

денонощно за личното си облагодетелстване

е бившият главен секретар на ведомството Мая Никовска. Съгражданката и протеже на екссоциалния министър Тотю Младенов е прибрала в портмонето си пари по пет допълнителни договора. Само по един от проектите многоръката Шива е отчела 180 работни часа за месец над допустимите 160 часа по основен трудов договор. От една страна, не е чак толкова лошо чиновниците да висят над бумагите по 24 часа в денонощието без сън и почивка, стига да си свършат работата. Но случаят с Никовска не е точно такъв. По ръководения от нея проект Изграждане на интегрирана информационна система в МТСП страната ни може да загуби над 5 млн. лв., осигурени по оперативната програма Развитие на човешките ресурси заради аматьорски проведените и съответно провалени търгове.

Проверка на БАНКЕРЪ установи, че по схемата досега са обявени четири обществени поръчки на обща стойност почти 2 млн. лв., като нито една не е минала безпроблемно. За описание, анализ и моделиране на работните процеси в министерството са заделени почти 240 хил. лева. Първият конкурс през юли 2011-а се проваля, защото техническата спецификация не съответства на предвидените дейности и излиза извън обхвата на предмета на поръчката. Методологията за оценка също е некоректно зададена. Наддаването на 9 декември 2011-а пък е спечелено от Технологика, само че договорът с фирмата е подписан чак на 18 януари 2012-а, което забавя изпълнението му.

Следващият подпроект е за Изграждане на единна и централизирана комуникационна инфраструктура на Министерството на труда и социалната политика и структурните звена. Стойността му е 1.44 млн. лв., а процедурата е открита от Мая Никовска на 21 януари 2013-а. Условията за гаранция, икономическите и финансовите възможности на кандидатите, критериите за оценка, необходимите сертификати и терминологията са променени две седмици по-късно. Поръчката буквално е пренаписана с цел прецизиране. На 18 май обаче министерството прекратява търга, след като установява, че

само офертата на Лирекс БГ ОД отговаря

на всички изисквания по Закона за обществените поръчки и на редактираните условия за участие. Нов конкурс така и не е насрочен.

Пак през януари 2013-а е пусната процедурата за софтуерно обезпечение на проекта на стойност малко над един милион лева. По познатия сценарий две седмици по-късно и тази поръчка е променена до неузнаваемост. До този момент няма данни тя да е възложена на изпълнител.

Последната засега оферта, свързана с интегрираната система, е за доставка на финансово-счетоводен софтуер, за което са предвидени 280 хил. лева. Търгът е открит от Никовска в началото на април, но развитие по него няма. Въпреки тези провали през това време хилядарките влизат в касичката на Никовска.

Довереното лице на Тотю Младенов е главно действащо лице и в

осигуряването на медийната хранилка

по оперативната програма Развитие на човешките ресурси. За рекламните кампании в национални, регионални, специализирани и интернет медии са заделени общо 1.32 млн. лв. по две обособени позиции. Битката започва на 12 май 2012-а. Поради засиления интерес, заявен чрез подадените 12 оферти, с контрола върху процедурата се захваща лично министър Младенов. Въпреки това отново не минава без провал. Конкурсът за интернет реклама с прогнозна стойност 520 хил. лв. е прекратен през ноември 2012-а заради… промяна в критериите за техническа оценка и в изискванията за изпълнение. Преди месец другата част от поръчката бе възложена на Медиа Планинг Груп ООД. Агенцията е собственост на бившия директор на телевизия М САТ Йордан Йорданов и Болкан експерт холдинг ЕООД на Жил Дюлае. Ще припомним, че Медиа Планинг Груп бе част от дружеството България Травъл 2010, получило през септември 2010-а над 1.75 млн. лв. за доразвиване на официалната туристическа страница на страната – www.bulgariatravel.org, и за създаване на мултимедиен каталог на туристическите обекти.

Всъщност Мая Никовска има

прелюбопитна служебна история

Тя е директор на Административноправно и информационно обслужване към община Враца по времето, когато кмет на града е Тотю Младенов. Същевременно обаче успява да си докара нелоши допълнителни възнаграждения, сключвайки договор и с общинската агенция за приватизация, по който е консултант в приватизационни сделки и проекти. От него в периода от 1 февруари до 31 декември 2008-а получава общо 7784 лв., изплатени от общинския бюджет. Предварителната преценка за необходимостта от подобен консултант и законосъобразността на договора й са направени от кмета Младенов, който не открива проблеми. Законът за конфликт на интереси влиза в сила на 31 октомври 2008-а, но два месеца след това Никовска продължава да заработва .

Следващата проверка на контракта е по времето на кмета д-р Костадин Шахов, наследил на тази длъжност Тотю Младенов. Финансовият контрольор Ивайло Иванов установява, че има дублиране на възнаграждение за идентични дейности. Иванов разглежда под лупа и друг консултантски договор на Никовска, сключен на 9 февруари 2009-а. Той е за оказване на техническа помощ по проект за обновяване на образователната структура на общината. За съдействието си директорката на общинската дирекция Административноправно и информационно обслужване получава общо 7525 лева. В становището на финансовия експерт се посочва, че конкретните обвързаности на Никовска по договора

се припокриват със задълженията й

като ръководител на споменатата дирекция. Което значи, че възнаграждението й е неправомерно и може да бъде третирано като допълнителна облага в противоречие със Закона за конфликт на интереси. Така бъдещият главсек прибира 15 хил. лв., преди да отпътува за София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст