Тодорова влиза с ревизия в здравната каса

Доктор Румяна Тодорова започва втори управленски мандат в Националната здравноосигурителна каса

Новоизбраният управител на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова заяви, че ще започне мандата си с щателна ревизия на финансовото състояние на институцията. Тя ще търси къде изтичат парите, като на мушката й попадат лекарствената политика, разплащането с болниците по клинични пътеки, както и недостигът на направления за лични лекари и прегледи при специалист.

По някои диагнози има преразход на лекарства и трябва да се знае дали той се дължи само на вкарани нови продукти, или има и нещо друго. Искам да разбера какво става в болниците и регионалните здравни каси, каза от парламентарната трибуна Тодорова. По думите й нейният предшественик д-р Пламен Цеков уверявал, че парите ще стигнат до края на 2013-а, но не посочил дали допълнителните 17 млн. лв., похарчени за медикаменти, са изплатени от резерва на здравноосигурителното ведомство или от бюджета му за последното тримесечие. За края на август е планирано началото на преговорите с Българския лекарски съюз по новия Национален рамков договор, но дотогава е необходима яснота на каква финансова база се стъпва. За целта Тодорова ще иска информация от НАП за събираемостта на здравните вноски и броя на неосигурените българи.

Друг приоритет на новия-стар управител е демонополизацията на касата, тъй като през последните години 1.5 млн. лв. за здраве били похарчени незнайно как от правителството на Бойко Борисов. Тодорова посочи, че на сайта на институцията е открила само Закона за бюджета на НЗОК за 2013-а, който в никакъв случай не бил балансиран и това ще излезе наяве в рамките на десетина дни. Проблемни са и 260-те милиона лева резерв, които според експерти са

преразпределени предварително

nbsp;

с покачването на цените за някои здравни услуги и новите дейности, прехвърлени от Министерството на здравеопазването.

Ден преди избора й пред парламентарната ресорна комисия д-р Румяна Тодорова представи два пакета от стабилизационни мерки – спешен и дългосрочен. В неотложните влизат задълбоченият финансов анализ, контролът вътре в системата и съвместни действия с финансовото министерство и НАП. Предстоят и конкурси за нови директори на регионалните здравни каси, тъй като срокът за подаване на документи приключи. Директор, който работи добре, няма да бъде сменян, обеща Тодорова.

Дългосрочните й цели са диалог с всички, които стоят от другата страна на бариерата, подпомагане на общинските болници и стимули за отварянето на аптеки в малки и отдалечени населени места.

Дали обаче д-р Румяна Тодорова ще ръководи здравната каса още не е напълно сигурно. Конституционният съд образува дело по повод решението на Народното събрание от 4 юли, с което беше прекратен мандатът на предишния управител на НЗОК д-р Пламен Цеков. Жалбата бе внесена от депутатите Красимир Ципов и Десислава Атанасова от ГЕРБ и е подписана от 51 съпартийци. Според тях текстовете в Закона за здравното осигуряване, регламентиращи предсрочното прекратяване на управителски мандат в здравноосигурителното ведомство,

не дават основания за освобождаването

на Цеков. По закон освобождаването на управителя става при влязла в сила присъда за умишлено нарушение от общ характер, при установен конфликт на интереси, при системно нарушаване на задълженията му, при невъзможност да изпълнява задълженията си за срок по-дълъг от три месеца, при смърт или подаване на оставка.Герберите се жалват, че уволнението на Цеков е изцяло политическо, въпреки че и назначението му бе такова. Бившият здравен министър Десислава Атанасова каза, че е изненадана от поздравите, които Българският лекарски съюз отправи за избора на Тодорова. Според нея новата тройна коалиция не знае как да осъществи реална здравна реформа, а Партията на европейските социалисти трябва да реагира, защото се правели шуробаджанащини, погазващи конституцията и законите на страната.

От лекарския съюз с писмо декларираха, че ще бъдат винаги добронамерен и конструктивен, но труден партньор. Медиците искат от Тодорова да осигури прозрачност на управлението, обективност на критериите за оценка на медицинската дейност и реално възстановяване на преговорния процес по рамковия договор с всички негови параметри.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст