Добри новини – добър пазар

Migration Image

Статистическите данни от Европа и от САЩ показаха признаци на икономическо възстановяване и растеж тази седмица. Те дадоха доза оптимизъм на инвеститорите и по-този начин оказаха натиск за повишаване на доходностите.

Този път икономическите изненади дойдоха от Европа, а не от САЩ. Институтът Ифо , който събира данни за бизнес климата в еврозоната , базирана на интервюта с над 7000 директори на компании, обяви, че измерителният индекс се е покачил от 105.9 през юни до 106.2 през юли. В допълнение към това базираната в Лондон Маркит Икономикс изнесе данни, според които доверието на компаниите в паричния съюз се е покачило, налице са очаквания за икономически растеж. Всичко това обяснимо доведе до нарастване на доходностите, търсени от инвеститорите по книжата от ядрото на еврозоната. Десетгодишните немски бундове се търгуваха при доходност до падежа от 1.67%, с 15.2 базисни точки спрямо седмица по-рано, докато ръстът при сходните френски книжа се равняваше на 9.4 базисни точки до 2.279 процента.

В периферията на еврозоната положителни новини също не липсваха, като водещата определено идваше от Испания. Безработицата в иберийската страна, която е една от най-високите в Европа, отбеляза необикновени спад през изминалото тримесечие, като достигна нива от 26.3%, сравнени с рекордните 27.2% през първите три месеца на годината. Доходностите по испанските десетгодишни книжа отбелязаха спад от 3.8 базисни точки до 4.631% на базата на тези положителни данни. При италианските държавни ценни книжа почти не се наблюдаваха промени, като търсената от инвеститорите доходонст до падежа се запази на нива от 4.40% в десетгодишния матуритет.

Положителните новини не подминаха и Великобритания, където очакванията са за засилване на ръста на БВП до 0.6% на годишна база през второто тримесечие. Тези положителни данни водят до засилване на спекулациите за намаляване на програмата по вливане на ликвидност от страна на Банк ъф Инглънд и намират отражение в покачването на доходностите по джилтовете. Тези при десетгодишните книжа достигнаха нива от 2.376%, нараствайки с 9.4 базисни точки през седмицата.

В САЩ данните отново бяха повече от позитивни. През седмицата беше отчетен минимален ръст на първоначалните молби за помощи при безработица, който обаче бе повече от компенсиран от неочаквания месечен ръст в поръчките на дълготрайни стоки. Анализаторите засилват предвижданията за спирането на програмата по вливане на ликвидност и изкупуване на трежърита на стойност 85 млрд. долара на седмица, като това доведе до поредната седмица на ръст на доходностите. В десетгодишния матуритет той се равняваше на 11.9 базисни точки до 2.609 процента.


Николай Ваньов

Брокер, Инвестбанк АД


Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст