ЕЦБ изпраща проверяващ в Гърция

Migration Image

Емисар на Европейската централна банка пристига в Гърция в сряда, за да провери напредъка на реформите в страната, предаде Ройтерс. Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Йорг Асмусен ще се срещне с управителя на централната банка Георгиос Провопулос и с министъра на финансите на Янис Стурнарас.

От препоръките на Асмусен зависи дали закъсалата държава от валутния съюз на ЕС ще получи още 1 млрд. евро през октомври. Това ще стане само, ако Гърция прилага стриктно мерките, договорени с тройката кредитори. Атина до момента е получила помощ на стойност 5.8 млрд. евро.

По-рано този месец германският министър на икономиката Филип Рьослер отбеляза, че Гърция е поела по правилния път. Подобно мнение изрази и министърът на финансите на Франция Пиер Московиси. Не виждам спешна нужда от изготвяне на нов спасителен план за Гърция, тъй като ми се струва, че страната върви в правилната посока, отбеляза Московиси.

В същото време Гръцката икономика се сви с 4,6% на годишна база през второто тримесечие. Според световните анализатори това може да продължи и през четвъртото тримесечие на годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст