КЗК разреши концентрация на дружества във ВЕИ сектора

Migration Image

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Лукерг Реню ГмбХ да купи Глобо Енерджи ЕООД, Марк 1 ЕООД, Марк 2 ЕООД и УП България 4 ЕООД.

Австрийското дружество Лукерг Ренюnbsp; произвежда и продава на едро електрическа енергия чрез дружества, които притежават и експлоатират вятърни турбогенератори на територията на Каварна. От своя страна придобиваните предприятия разполагат с вятърни мощности в община Балчик.

Сделката ще окаже въздействие на пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия, като новообразуваната група ще разполага с незначителен дял от всички разполагаеми мощности в страната за производство на електрическа енергия в сектора на ВЕИ. Регулаторът не е установил отношения на вертикално свързани или съседни пазари, върху които концентрацията да възпроизведе евентуални ефекти.

С оглед цялостния анализ на съответния пазар може да се заключи, че към настоящия момент конкуренция между производителите и търговци на ел. енергия от ВЕИ е налице единствено при сключването на сделки по свободно договорени цени, каквито участниците в концентрацията понастоящем не осъществяват, посочва КЗК.

Токът от ВЕИ се произвежда чрез сравнително ниски мощности на отделните инсталации и предвид привилегиите при изкупуването на произведената по този начин енергия, в момента не е налице ефективна конкуренция между производителите, като почти цялата енергия се изкупува на преференциални цени. При извършеното проучване от КЗК се установи, че придобиваните дружества продават произведената ел. енергия на bdquo;Енерго-про Продажбиldquo; АД съгласно дългосрочни договори по преференциални цени, следователно няма основание да се предположи, че след сделката пазарното статукво ще бъде променено.

Комисията разрешава концентрацията с мотива, че тя няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст