Младите най-често предпочитат бира

Migration Image

Бирата е най-често употребяваната алкохолна напитка сред младежите. Техният дял се е увеличил с 8 процентни пункта за последните три години – от 66% през 2010 г. на 74% сега. Това сочат резултатите от проучване Българската младеж 2013, направено от Националния център за изучаване на общественото мнение.

Над половината от младежите (57%) посочват, че пият вино като този дял се е запазил без промяна в сравнение с 2010 година.

Общо 56% от интервюираните употребяват концентрати (ракия, водка, уиски и т.н.) като дял се е повишил незначително за последните три години – от 52% през 2010 г. на 56% сега.

Регистрираме пряка зависимост между употребата на алкохол и пола и възрастта на интервюираните. Мъжете, хората на възраст между 25 и 35 години, както и живеещите в София по-често от останалите консумират спиртни напитки.

Други 13% от участвалите в изследването младежи заявяват, че не употребяват спиртни напитки. По-често от останалите пълни въздържатели са жени, младежи на възраст между 15 и 18 години и живеещи в селата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст