Нахлулият в дома на Костови отива на съд

Migration Image

Виктор Градинаров, който ден преди предсрочните парламентарни избори на 12 май нахлу в дома на Иван Костов в кв. Драгалевци, отива на съд по обвинение в опит за грабеж.

На 30 юли прокуратурата е внесла в Софийския районен съд обвинителния акт срещу Градинаров, съобщи Правен свят, като се позова на държавното обвинение.

На 11 май сутринта – в деня за размисъл, Градинаров, маскиран и въоръжен с нож, нахлул в дома на тогавашния лидер на ДСБ Иван Костов. Съпругата му Елена обаче запазила самообладание и натиснала паник-бутона на СОТ, след което автопатрул дошъл и задържал нападателя.

Тогава прокуратурата повдигна на Градинаров обвинение в грабеж и поиска постоянния му арест, но съдия Върбанов, след като чу историята на обвиняемия, се обърна към прокурора в залата и каза, че не бивало да внасят такова искане.

Оказа се, че Виктор Градинаров няма дом и работа. Живеел в Плевен в жилище на Железопътна инфраструктура, но то му било отнето след смъртта на родителите му. Седмица преди да влезе в дома на Костови, дошъл в София и живеел на улицата, а от съда дори поиска да бъде оставен в ареста, защото там се чувствал по-сигурно, отколкото на улицата.

Разказът му трогна първо съдия Върбанов, който каза в залата, че му се скъсало сърцето като чел обясненията на обвиняемия, но не можел да му помогне. След това и в медиите бе описана подробно съдбата на Градинаров и той дори започна работа в продуцентска компания, която му осигури и хотелска стая.

Очаква се Софийският районен съд да определи дата за започване на делото срещу Градинаров.

Според прокуратурата Градинаров е отишъл през нощта в дома на Костов, маскиран и въоръжен със сгъваем нож. Намерението му било да присвои пари и ценности от семейството на бившия премиер. След като пренощувал в двора обаче, на сутринта Иван и Елена Костови го забелязали и веднага уведомили служители на СОТ. До грабеж не се стигнало.

Тук е и спорният момент в поведението на нападателя, твърдят запознати. Според съдия Върбанов Градинаров смятал да извърши грабеж, но впоследствие сам се отказал от намерението си, а според Наказателния кодекс при опит деецът не се наказва, когато по собствена подбуда се е отказал да извърши престъплението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст