Плахо нараства строителството в еврозоната

Migration Image

Строителството в еврозоната бавно се съживява. Това става ясно от показателя за продукцията в сектор, който се увеличава с минималното 0.7% през юни тази година в сравнение с предходния месец, съобщи Евростад. В ЕС като цяло строителната продукция бележи ръст от 0.8% на месечна база. В България на месечна база продукцията в сектора отчита спад от 0.1%, както беше по-рано съобщено от Националния статистически институт.

През май показателят за продукцията в строителството се повиши с 0.5% за страните от валутния съюз и с 0.3% в ЕС. На годишна база през шестия месец на 2013 г. в еврозоната коефициентът намалява с 3%, а в ЕС на 27-те страни членки с 1.5 на сто.

Спрямо май ръст на строителството през юни се наблюдава в Словения -10.5%, Полша – 5.3%, Германия – 1.6% и Чехия – 1.3 на сто. В Испания, Франция и Унгария показателят не се променя.

Най-големи спадове на строителната продукция през юни спрямо предходния месец се наблюдава в Румъния – 2.4%, Португалия – 2.2% и Швеция – 0.9 на сто.

На годишна база показателят за строителната продукция през юни отчита спад в десет страни и се покачва в три ndash; Унгария -12.5 на сто, Испания – 4.1 на сто и Швеция – 3.1 на сто. Най-големите годишни намаления са в Полша – 16.3%, Португалия – 12% и Словакия – 10.7 на сто. В България спрямо юни 2012 г. строителната продукция бележи спад от 8.8 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст