ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Колегиално

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров отказал колегиално да предостави на Висшия съдебен съвет (ВСС) информация за висящите дела срещу магистрати. Още през февруари кадровият орган, на който Цацаров е член по право, поискал от прокуратурата данни за всички образувани досъдебни производства, повдигнати и предявени обвинения, както и постановени присъди срещу съдии, прокурори и следователи. Целта на ВСС била не само да получи актуалната картина и да направи съответния регистър, но и да прецени трябва ли да образува дисициплинарни производства по някои от случаите. За това призова и Съюзът на съдиите в България.

В края на юли медиите напомниха на съвета, че също чакат резултатите. И ВСС се почувства неудобно, понеже такива нямаше. Решено беше въпросите на журналистите да бъдат препратени на главния прокурор и на председателката на Софийския градски съд Владимира Янева. Отговор още няма, а от ВСС се оплакали, пак колегиално, че Цацаров отказал да даде информация с аргумента, че е класифицирана. Пък и повечето производства се водели срещу неизвестен извършител.

Нещо тук не е наред. Членовете на ВСС имат по закон достъп до класифицирана информация по право (без проверка за надеждност от службите). Ексминистърът Цветан Цветанов опита да им го отнеме с промени в съдебния закон, но още през 2011 г. Конституционният съд го поряза. Говори се дори, че странната самоинициатива на двама от съвета – Ясен Тодоров и Галя Георгиева, да поискат и да получат такъв достъп през службите е етично укорима. Как тогава Цацаров е отказал, ВСС си трае, а медиите недоумяват?

Колегиалният отговор на прокуратурата не закъсня. Държавното обвинение било готово със справката, но поискало ВСС да каже как и за какво ще я ползва. Опасенията били, че ще се стигне до опасна публичност. А ВСС не пращал отговор. Въобще диалогът е колегиален. Колкото до делата срещу магистрати – ще припомним думите на един заместник на Цацаров, когото той своевременно изгони: Ти го виждаш, че е затънал до уши в Октопода, но няма какво да направиш!Сигурно затова казват, че магистрат магистрату око не вадел…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст