ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Раздуват щата за шефове в железниците

Милчо Ламбрев (вдясно) ще чака нови попълнения на борда да му помагат за европейските жп проекти.

Управляващите са решили да раздуят отново управителния съвет на Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ). Удобният претекст е, че внасят пакет от промени в Закона за железопътния транспорт, предизвикани от укорително писмо на Брюксел, че нарушаваме европейските директиви в сектора.

Корекциите са пуснати вече за обществено съгласуване и предвиждат на първо място да се премахне съществуващото сега ограничение в нашия Закон за железопътния транспорт, според което само лицензирани железопътни превозвачи имат достъп до тази инфраструктура. С нововъведенията това ще могат да правят и фирми, които са получили единствено сертификат за безопасност. Те ще могат да се пробват в регионалните превози на пътници и товари и в железопътни услуги за градски или крайградски превози.

Целта на готвените облекчения е ясна – да се облекчи достъпът на малки и средни местни предприятия, които искат да развиват дейност и да извършват превози, а в по-широк план – да се повиши ефективността на жп транспорта в сравнение с останалите конкуренти на пазара.

Отделно от това ще бъдат прецизирани и текстовете, засягащи независимостта на звеното за разследване на произшествия и инциденти. Отпада възможността Изпълнителна агенция Железопътна администрация да се намесва в подобни случаи. По този начин се изпълняват изискванията на европейската директива 2004/49, в която е записано: Държавите членки гарантират, че отговорността за безопасната експлоатация на железопътната система и контролът на рисковете, свързани с нея, се поемат от операторите на железопътни инфраструктури и предприятия, което ги задължава да въвеждат необходимите мерки за контрол на риска, при възможност в сътрудничество помежду си, да прилагат националните правила и норми на безопасност и да създават системи за управление на безопасността в съответствие с настоящата директива.

Премахва се и възможността министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да възлага разследването на произшествия и инциденти.

За всички тези напълно логични и належащи промени обаче на местна почва, както вече казахме, е залепено и увеличаване на числеността на управителния съвет на Национална компания Железопътна инфраструктура- от трима на петима членове. Мотивите за въпросното изменение са доста постни и неубедителни – изключителната значимост на държавното предприятие, което се нарежда сред най-големите работодатели в страната, и е сред най-сериозните бенефициенти по оперативна програма Транспорт.

За последно петима човека бяха в управата на НКЖИ по време на управлението на тройната коалиция. След идването на ГЕРБ на власт числеността на бордовете на дружествата в транспорта бе орязана. Аргументът на предишното правителство бе, че числеността на управителните съвети в държавните предприятия в момента по никакъв начин не осигурява по-доброто им управление. Практиката сочи, че трима души, които са добри професионалисти в съответна област, са достатъчно ефективни и могат да гарантират оперативност при вземането на решения. По този начин за една календарна година ще бъдат спестени около 500 хил. лв. за възнаграждения на членове на управителни и контролни органи на държавните предприятия от системата на транспорта. И нищо не се е променило съществено в този сектор. В интерес на истината сегашният екип на държавната компания в лицето на генералния й директор Милчо Ламбрев и колегите му Димитър Савов и Иван Марков си върши работата доста прилично. Персоналът бе намален с 22%, но за това бе постигната договореност със синдикатите и бе подписан колективен трудов договор, удовлетворяващ всички страни. На този етап в дружеството няма социални сътресения и заплатите се изплащат навреме.

Усвояването на европейските средства също върви много добре. В едно свое изказване пред медиите през юли Милчо Ламбрев заяви: Можем да се похвалим с един добър резултат. Подписали сме необходимите договори и предстои да събираме плодовете на нашия труд. Надявам се до 2015 г. проектите, които се движат в момента, да са готови.

В началото на май официално бе открита жп отсечката от Свиленград до турската граница, финансирана с пари по оперативната програма Транспорт. С изключително добри темпове напредва и най-мащабният жп проект от години в България – рехабилитацията на линията Пловдив – Бургас, наречен железопътната магистрала Тракия. Работи се усилено и по отсечката между Димитровград и Свиленград, която първоначално започна да се изгражда със средства по предприсъединителната програма ИСПА, но впоследствие финансирането й продължи със средства от оперативната програма Транспорт.

На този фон може само да пожелаем замислените промени в железопътната компания наистина да целят вкарването на качествени хора в управлението й, а да не са поредните роднински, приятелски или партийни назначения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст