ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гърция договори нова помощ от 10 млрд. евро

Migration Image

Около 10 милиарда евро може да достигне една евентуална нова помощ за Гърция. Това съобщи финансовият министър Янис Стурнарас след края на поредния кръг от преговори с Европейската централна банка, предаде Би Би Си. Тя обаче ще бъде само в случай на крайна необходимост, каза още Стурнарас.

Договорените средства са много по- малко от 240-те милиарда, които бяха отпуснати в досегашните траншове.

Министърът бе категоричен, че правителството няма да въвежда допълнителни бюджетни икономии, тъй като и без това икономическата и социална ситуацията в страната е много тежка заради рекордната безработица.

В същото време доверието на гърците към традиционните партньори от ЕС продължава да спада. Това сочат последните социологически изследвания. Вече 48 на сто от анкетираните смятат, че по-близкото сътрудничество с държави извън Европейския съюз като САЩ, Китай и Русия, ще помогне за излизане на страната им от кризата. Според 33 на сто пък Германия вече не е желан приятел и трябва да се търси задълбочаване на връзките с Франция и Русия.

На този фон германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че ново орязване на траншовете за Атина може да предизвика ефекта на доминото във валутния съюз. Един подобен ход от страната на международните кредитори ще унищожи доверието на инвеститорите в платежоспособността на страните от еврозоната точно когато тя прави първите си плахи опити да се измъкне от рецесията, категорична е Меркел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст