ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Винпром Ямбол с модерна изба за близо 1 млн. лева

Migration Image

Винпром Ямбол откри най-новата си част от производствената си база ndash; винарна за микровинификация. Тя е една от най-модерните на Балканите и ще даде възможност на ямболската изба да предложи на пазара селектирани серии вина. Микровинификация всъщност означва производство на малки партиди, сподели изпълнителният директор Красимир Аврамов по време на откриването. Чудото на ферментацията спомага за производството на вино с характер и богат аромат. Неслучайно всички реномирани френски изби работят по този начин.

Над 1 млн. лева е инвестицията в новата винарна. Постороена само за пет месеца, оборудването за преработка на гроздето е доставено от Италия, а съдовете за ферментация са българско производство. Трябва да се отбележи, че ще бъде използвано само грозде от собствените масиви в селата Теново, Болярово и Тополица. Там се отглеждат редица традиционни български сортове, както и много нови за България, като Каберне Фран, Сира, Пети Вердо и Вионие. Засаждането на масивите е започнало през 2005 г., което означава, че някои лозя сега навлизат в най-добрите си години за плодоотдаване.

С 90-годишните си традиции в производството на вина и ракии Винпром Ямбол е известен като най-старата винарска изба в Южна България.

Създаден през 1924 г., днес Винпром Ямбол разполага с модерни бази в Ямбол и Стралджа. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение ndash; над 18 млн. литрa. Производствените бази и лозовите масиви, в които се отглежда суровината, се намират в долината на река Тунджа. Този райски кът се отличава със специфичния си микроклимат – мека зима и средно горещо лято, които са предпоставка за равномерното зреене на гроздето и винифицирането му до висококачествени вина и гроздови дестилати, с прилагане както на класически, така и на най-модерни технологии.

Гордостта за Винпром Ямбол е фактът, че първата мускатова ракия в България е дестилирана именно тук и не случайно професионалистите й отреждат почетно място сред произвежданите от фирмата продукти.

Компанията притежава над 9000 декара собствени лозови масиви, а приоритет в инвестиционната й програма са обновяването и засаждането на още 8000 декара с млади високопродуктивни лозови насаждения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст