ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парите от Брюксел не стигат за Хемус след 2014-а

Migration Image

Магистрала Хемус е приоритет на правителството, но да твърдим, че евросредствата през следващия програмен период (2014-2020 г.) ще стигнат и нейното доизграждане, е нереалистично. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след първата й среща с представители на Асоциацията на концесионерите на морските плажове. Тя поясни, че поради тази причини трябва да се мисли и за други начини на финансиране.

Преди дни регионалният министър лансира идеята аутобанът да се строи чрез публично-частното партньорство. Това нейно предложение обаче предизвика гнева на президента Росен Плевнелиев, който преди време обясняваше, че строежът на Хемус може да стане с пари по новия инструмент Свързана Европа.

Иначе бюджетът на бъдещата оперативна програма Транспорт, от където би трябвало да дойдат парите за Хемус, е 1.5 млрд. евро заедно с националното съфинансиране, стана ясно още от думите на Терзиева. Те трябва да бъдат разпределени почти по равно между железници и пътища, като малка част ще отиде и за изграждане на интермодални терминали. С първостепенно значение обаче остава довършването на магистрала Струма през Кресненското дефиле, като прогнозната стойност е между 800 и 1 млрд. евро, обясни регионалният министър. Тя припомни, че парите за трите лота на Струма през програмен период са дадени при условие че страната се ангажира да доизгради магистралата през следващия.

Грубата сметка показва, че средствата по оперативна програма Транспорт едва ли биха стигнали за финансиране на двата обекта, подчерта Терзиева. В същото време строежът на магистрала Хемус от София до Варна, по предварителни оценки, възлиза на 800 млн. евро.

Стана ясно още, че правителството и регионалното министерство работят за намаляване на различията между регионите. В никакъв случай не бихме допуснали Северна България да плаща някакви такси за ползване на пътища, а южна – да не плаща, заяви Терзиева. Тя съобщи, че съвместно с транспортното министерство се разработва стратегия на цялостния транспорт и само на нейна база и на анализи ще се вземат съответните политически решения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст