ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Орешарски затваря границите при бежанска вълна

Migration Image

Обсъждаме варианта да затворим границите за бежанците, ако се стигне до екстремна ситуация. Така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпрос на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, свързан с кризата в Сирия и очакваната вълна от емигранти, ако международната общонст предприеме военен удар срещу режима на Башар Асад.

Затварянето на границите обаче е твърде крайна и не особено ефективна мярка, уточни министър-председателят по време на блицпарламентарния контрол. Според него голяма вълна емигранти от Сирия може да се превърне в неразрешим проблем за България, тъй като досега не сме се сблъсквали под каквато и да е форма с масова имиграция. Затова сега кабинетът проучва възможност за получаване на финансова и техническа помощ от Европейската комисия и ООН за справяне с една подобна ситуация. Той успокои, че засега не бива да се драматизира проблема и допълни, че българските институции вече се подготвят за посрещането на бежанци от арабската страна. На този етап обаче няма основания за притеснения от голям наплив от хора по границите. Все пак при ескалиране на конфликта в Сирия, България ще следи реакциите на евроатлантическите ни партньори и ще се включи в изработване на общи позиции, заяви премиерът.

Изненадващо Борисов смекчи тона от по-рано днес и обяви, че въпреки поисканата оставка на кабинета, ГЕРБ ще подкрепи правителството при вземането на решения за Сирия. bdquo;Ние сме попадали в подобни кризи и има теми, по които не бива да се политиканства – такъв е и военният конфликт в арабската държава, посочи бившият премиер. Според него България като член на НАТО трябва да участва при вземането на решения за Сирия. Борисов посъветва преди всичко да се помисли за бежанците и да се търси помощ от Европейския съюз.

Той се обърна към управляващите с молба да се погрижат за малките градове, на които бежанската криза у нас ще се отрази най-сериозно. Бюджетите им няма да издържат, изрази опасенията си лидерът на ГЕРБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст