ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ромпой иска санкции заради химическата атака в Сирия

Migration Image

Международната общност не може да позволи този ужасен прецедент са остане безнаказано. Това заяви днес в Брюксел президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой по повод използването на химически оръжия в Сирия. Ромпой определи действията в Дамаск като грубо нарушение на международното право и като престъпление срещу човечеството.

Въпреки че не назова конкретно режима на сирийския президент Башар Асад като отговорен за атака през миналия месец, езикът на Ромпой наподобяваше думите на останалите световни лидери като президента на САЩ Барак Обама, който открито обвини режима.

Генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен също призова за силен международен отговор на действията в Сирия. Все пак той подчерта, че подобно на Европейския съюз и НАТО не възнамерява да проведе военни действия.

Темата за Сирия се очаква да залегне в неофициалните разговори на министрите на отбраната и на външните работи от ЕС. Срещите предстоят от утре до събота във Вилнюс, съобщи високопоставен дипломат от Брюксел. Поканен е и държавният секретар на САЩ Джон Кери. В предстоящите разговори се очаквало да се включи генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Министрите ще разговарят по необходимостта от нова рационализация на военните бюджети в Европа, в навечерието на заседанието на Европейския съвет в края на годината, който ще разгледа въпроси от общата европейска политика в областта на сигурността и отбраната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст