Южен поток – България с нови шефове

Боян Боев

Ръководството на проектната компания Южен поток – България, която работи по българския участък на едноименния газопровод, е сменено, стана ясно през седмицата. От длъжност са освободени изпълнителният директор Георги Гегов и членовете на Съвета на директорите Борис Тодоров и Михаил Андонов, който доскоро бе и шеф на Български енергиен холдинг. На мястото на Георги Гегов идва Илия Иванов – досега член на съвета на директорите на Булгаргаз. А вместо Михаил Андонов в управата на дружеството влиза неговият наследник Боян Боев. Йордан Желев, финансист в БЕХ, пък заменя Борис Тодоров, който също е член на борда на Булгаргаз. Руските представители – Леонид Чугунов и Игор Елкин , запазват местата си.

В края на август бе даден сериозен тласък на развитието на проекта Южен поток, след като Висшият експертен екологичен съвет на Министерството на околната среда и водите единодушно одобри доклад за оценка на въздействие върху околната среда на проекта.

Все още обаче около тръбата има немалко разногласия. По информация на в.БАНКЕРЪ най-голям проблем са претенциите на Газпром да запази 100% от капацитета на Южен поток за себе си. Нещо, което откровено е в разрез с правилата на Европейския съюз и с изискванията му за либерализация на енергийния пазар.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст