Прайд по герберски

Migration Image

В условията на мистериозното спотаяване на партийния строител на ГЕРБ и доскорошен фаворит Цветан Цветанов Бойко Борисов демонстрира, че той е водачът на герберския прайд. Волеизявлението му предсрочни избори веднага даде основание да отбележим, че съжителството в ГЕРБ досега поразително напомня на организацията и йерархията на лъвските прайдове. И в герберския, подобно на лъвския, членовете заемат определена територия, като отстояват с нокти и зъби завладените зони. За ГЕРБ това беше територията на бизнеса, откъдето прогониха всички, които не им се подчиниха. Резултатът от това беше фалит за редица средни и дребни фирми и съществувание на ръба на сгромолясването за немалко големи компании.

В герберския, досущ като в лъвския прайд, начело са няколко мъжкари, но, естествено, лидер е най-големият мъжкар. Младите екземпляри, които демонстрират бързо израстване и нарастваща самостоятелност, биват изгонени. Такава беше например съдбата на министър Трайчо Трайков, за когото мълвата шушнеше, че преди да бъде натирен от прайда, се е возил в багажника на джипа, шофиран от Борисов.

Женските в лъвския прайд ловуват. В герберския – също. Бившият регионален министър Лиляна Попова със сигурност може да се похвали с ловни подвизи, защото е запален авджия. Толкова запален, че за единия лов е готова да се качи на военен Кугар и да преодолее разстоянието от София до ловно стопанство Воден за нула време. Макар че липсват анали на спецотряд 28, за полетите й все пак се разказват легенди.

И деликатната област на възпроизводството в лъвския прайд напомня грижите, на които тази сфера се радваше сред герберския прайд. Ще припомним, че водачът му логично получи голямата награда за специален принос на фондация Искам бебе през 2009 година. Призът се присъжда заради държавната политика по въпросите на репродуктивното здраве и утвърждаването на раждаемостта като приоритет. Приемайки наградата, Бойко Борисов обяви тогава, че правителството му ще продължи да води политика за подкрепа на репродуктивното здраве. Ролята на лидера на ГЕРБ в тази област бе дотолкова експресивна, че името му с години се асоциираше с логото Искам бебе.

Трябва да признаем, че действително 2009 г. е годината на най-висока раждаемост от 15 години насам – родени са 81 572 деца, с 3244 повече от 2008-а. В тази връзка апологетите на герберския прайд биха отдали значимото в случая лично на лидера му Бойко Борисов. Не бива обаче да забравяме, че не Бойко, а Бог е отредил преди раждането да минат девет месеца и чак тогаз да се появи новият човек на бял свят. Простата сметка сочи, че онези 81 572 бебета са заченати далеч преди той да дойде на власт и вземе приза на фондацията Искам бебе. За да стане пределно ясен какъв е приносът на носителя на голямата награда, само ще посочим, че раждаемостта три години след като ГЕРБ дойде на власт стана рекордно ниска. През 2012 г. са се родили общо 62 000 бебета, чийто брой е най-малък от 1945 г. досега…

Така стоят нещата, що се отнася до политиката за репродуктивност. Вероятно обаче в герберския прайд в момента продължават се случват неща, които по традиция стават и в лъвския. Например доскорошният партиен строител Цветан Цветанов вече не се изказва наляво и надясно по всички проблеми, възникнали по света и у нас. Липсва ни неговият характерен лъвски рев, който причиняваше масов тремор дори и сред неуморните кабинетни труженици на езикознанието.

Може обаче да се каже, че водачът на герберския прайд Бойко Борисов се държи като нахапан от мухата цеце лидер на лъвска глутница. Както се знае, тези летящи гадинки се хранят с кръв от бозайници, като по този начин са преносители на кръвния паразит Tripanosoma brucei, предизвикващ сънна болест. Тя се проявява в остра и хронична форма, като болният изпада в състояние на лека сънливост или пък в дълбок летаргичен сън, от който трудно се буди. Понякога поразените от болестта имат двойно виждане, повишена телесна температура, умствена умора, обърканост, апатия, появяват се непроизволни движения, изтръпвания на мускули. Абе, истински ужас!

Подобни признаци наблюдаваме и у герберския лидер Бойко Борисов. Например преди месеци той сякаш изпадна в дълбока летаргия и изчезна от политическия хоризонт. Тази седмица обаче той, изглежда, се е събудил. Макар че е налице известна умствена умора, въпреки прекарания сън. За това говори отношението му към един важен въпрос – дали и кога да има предсрочни избори у нас. Когато през юли той излезе от следизборната летаргия – за да се регистрира успешно като най-стария професионален футболист – неговата идея за предсрочни избори беше те да се състоят през май догодина. По време на споровете за актуализацията на бюджета той предложи на управляващите да обявят май за провеждането им, защото вече сме фалирали. Няма как след това септември или октомври пак да има избори – вече сме фалирали. Те трябва да обявят дата за предсрочни избори, за да се успокои обществото. Дали ще е – то вече и октомври не може да е, ноември, до края на годината, май месец ще има избори за евродепутати. Ще се харчат пари и държавата ще се организира, обясни Борисов, очевидно все още под влияние на летаргията.

В самото навечерие на новия политически сезон обаче видяхме у Борисов обърканост, някакви конвулсии дори, характерни за сънната болест. В понеделник (2 септември) той обяви, че ГЕРБ ще присъства на откриването на есенната сесия на Народното събрание на 4 септември, за да призове за оставката на правителството. Основната цел на ГЕРБ в парламента е да работи за осигуряването и провеждането на предсрочните избори, изрази позицията си лидерът на герберския прайд. Приемаме призива за незабавна оставка на правителството и се обявяваме за нови избори до края на годината, каза Борисов и допълни, че се присъединява към всеки гражданин и всяка партия, които искат оставка на правителството и незабавни избори. Колкото повече хора излязат на улицата тези дни, толкова по-бързо това правителство ще си отиде, заяви лидерът на ГЕРБ.

Явно Борисов също е запознат с живота в лъвските прайдове, които понякога предприемат дълги пътувания в търсене на нови територии. Напук на практиката им да гонят младите и напористи екземпляри, шефът на герберския прайд дава мило и драго само и само те да му помогнат да се върне на власт. Последното социологическо проучване на агенция Алфа Рисърч за общественото доверие към политическите сили обяснява непоследователността на Борисов в исканията му за предсрочни избори. След изборна коалиция с реформаторския блок и пак на власт – това е сънят на Бойко Борисов. Ако се случи, значи мухата цеце ни е нахапала всинца…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст