ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банка Пиреос България не даде дивидент

Migration Image

Банка Пиреос България продължава да прави финансови бицепси, които да й позволят да издържи и при по-продължителна стагнация в българската икономика. Проведеното на 30 август общо събрание на акционерите й единодушно гласува да не се заделя дивидент от печалбата за 2012-а. Пълният й размер от 9.68 млн. лв. бе оставен като част от собствения й капитал, който вече е 636 млн. лева.

Решението на общото събрание не е някаква изненада, а закономерно продължение на дългогодишната политика за укрепване на позициите на Банка Пиреос България. В официалното съобщение на кредитната институция се припомня, че за последните седем години тя два пъти е увеличавала акционерния си капитал. Поради тази причина неразпределените печалби и резерви на банката нарастват от 38.48 млн. лв. към 1 януари 2006-а до 309.98 млн. лв. към 31 декември 2012-а. Общият й капитал (акционерен плюс резерви) за тези седем години е увеличен с 537.49 млн. лева, пише в съобщението.

Големият капитал е особено нужен на кредитна институция като Банка Пиреос България, която е силно ориентирана към корпоративното кредитиране. При такъв профил е достатъчно трима или четирима големи клиенти да влошат обслужването на задълженията си и това веднага се отразява на текущите резултати на банката. И то забележимо. Освен това привличането на нов бизнес от фирмите при сегашната конюнктура не върви с особен успех. Това личи както в спада на нетните приходи от лихви, който е близо 20%, така и в намаляването на печалбата на кредитната институция. През юли 2012-а тя е била 7.73 млн. лв., а в края на първата половин година на 2013-а – само 210 хил. лева. Впрочем това са тенденции, които са валидни за повечето банки в страната и отразяват незавидното състояние на бизнеса у нас.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст