Израелски тестове качиха долара

Migration Image

Щатският долар поскъпна до 1.3150 за едно евро, след като две балистични ракети бяха изстреляни и засечени над Средиземно море на 3 септември. Това хвърли в смут инвеститори и търговци, които заподозряха ескалация на напрежението около Сирия, и веднага потърсиха спасително убежище за парите си. Впоследствие Израел си призна, че проверявал системите си за сигурност, което в никакъв случай не успокои пазара. Всъщност цената на зелените пари расте от средата на миналата седмица заради спекулациите, че Федералният резерв ще започне да ограничава постепенно печатането на пари в подкрепа на местното стопанство, което е обяснимо в случай на война със Сирия.

Последните данни за икономиката на САЩ бяха оптимистични. Производството през август се е увеличило най-бързо от юни 2011-а досега. Индексът, който следи активността в бранша, е бил 55.7 пункта срещу 55.4 през юли. Ръстът се дължи основно на повишеното търсене на автомобили, както и на оживлението в строителството. Строителните разходи през юли пък са достигнали най-високата си годишна стойност за последните четири години. Тези положителни резултати ще помогнат за стабилен подем на пазара на труда и за понижение на безработицата.

Еврозоната се представя добре

Производственият продукт на общността през август се е повишил по-значително от първоначалните оценки. Индексът, който следи активността в бранша, е достигнал 51.4 пункта срещу 50.3 през юли. Да припомним, че всички стойности над 50 са белег за подем в сектора.

Европейският пазар на автомобили, който навлиза в шестата си поредна година на спад, се стабилизира. Германската асоциация на автомобилната индустрия VDA обяви в средата на август, че регистрациите на нови коли в общността са се увеличили с 4.8% през юли – до общо 1.02 млн. превозни средства.

Безработицата обаче се задържа упорито малко над 12%, а анализатори прогнозират, че тя няма да падне под това ниво до края на 2015-а. В Испания общият им брой остава без промяна – 4.7 милиона. Това обаче е първият август без ръст на безработните от 2000 г. насам.

От двете страни на Атлантика

оптимизмът на дребния бизнес се топи

nbsp;

Проучване на специализирания застраховател Hiscox показва, че 38% от собствениците на малки предприятия са настроени оптимистично за бизнеса си през следващите 12 месеца срещу 48% година по-рано. Събрани са мненията на 3 хил. души от САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Испания и Холандия. Оптимизмът на анкетираните се е понижил и в шестте държави, като най-висок – 50%, е бил в САЩ, следван от Германия. Най-ниската стойност е отчетена във Франция – едва 22 процента.

В специално изявление за медиите главният изпълнителен директор на Hiscox – Бронек Масояда – е подчертал, че дребните бизнесмени очакват по-скоро трудни търговски условия за работа, отколкото бързо връщане към годините на разцвет от миналото десетилетие. Едва 10% от участвалите в анкетата собственици на дребни предприятия са казали, че ще увеличат персонала си през следващата година.

Силвио Берлускони отново клати кабинета

на управляващата коалиция на премиера Енрико Лета.

В изява, организирана от асоциацията Армия на привържениците на Силвио на 30 август, бившият италиански премиер заплаши, че ще оттегли подкрепата си за правителството, ако левите му попречат да остане в политиката. Ден по-късно той смекчи тона и подчерта, че не връчва ултиматум и иска кабинетът да продължи да управлява.

Цялата шумотевица е заради присъдата за измама на Берлускони, потвърдена на 1 август от Върховния съд на Италия. Според закона срещу корупцията, влязъл в сила през декември 2012-а, бившият премиер трябва да бъде отстранен от Сената. Партията на Берлускони Народ на свободата иска Конституционният съд да се произнесе по въпроса, защото смята този закон за противоречащ на конституцията и за неприложим за нарушения, които са се случили през 2002-а и 2003-а. Комисията за имунитет и за избори започва обсъждания по казуса на 9 септември.

Масло в огъня наля италианският президент Джорджо Наполитано, който на 30 август назначи нови четирима пожизнени сенатори, но сред тях не беше Берлускони. А според съпартийците му той бил най-заслужил за такъв пост, който би му гарантирал и известен правен имунитет.

Междувременно над десет членове на опозиционното движение Пет звезди на комика Беппе Грилло са изразили готовност да подкрепят ново правителство на Демократическата партия, ако Берлускони събори сегашната коалиция.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше изключително активен. Средният дневен валутен оборот през четирите работни дни от 29 август до 3 септември включително бе в размер на 2592 млн. евро (5070 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.9% дял от купената и продадена валута.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст