На сметка

Migration Image

ДАНС излезе с главозамайващ отчет за първото шестмесечие. Четеш и не вярваш на очите си: каква работа са свършили агентите в защита на националната сигурност! Приложени са над 10 000 разузнавателни способа по над 1000 искания за прилагане на СРС. Проведени са близо 100 контраразузнавателни операции. Проучени са повече от 35 000 души и повече от 17 000 фирми, сдружения и ведомства. Изпратени са над 300 сигнала към МВР и прокуратурата за съмнителни финансови операции и за пране на пари на стойност близо 340 млн. евро. Впечатляващо. НО!…

Срещу тези 300 сигнала стоят близо 105 000 уведомления от търговските банки за операции със суми над 30 000 лв., които следва да бъдат проверени. Отделно от това агенцията е получила повече от 2700 уведомления от други лица, задължени по Закона за мерките срещу изпирането на пари – хазартни оператори, адвокати, нотариуси, фондации и др. И пак отделно в ДАНС са дошли близо 700 сигнала за пренос на парични средства през граница.

Простата сметка показва, че агенцията е преценила като съмнителна една от всеки 350 финансови операции, за които е уведомена. Дали това е малко, или много, няма как да знаем. Но, честно казано, ни се малее. Чак пък такава чистота във финансовия ни сектор – не е за вярване. А като знаем прокуратурата колко осъдителни присъди за пране на пари е постигнала, цялата дейност бие на стерилитет. Което не пречи да се роят нови инициативи като включването на комисията по конфискация в тези разследвания (виж стр. 25).

Отчети като този ДАНС прави в изпълнение на политиката на програмни бюджети, която въведе бившият финансов министър Симеон Дянков. Принципът е, че всяко ведомство трябва да защити отпусканите му милиони със свършена работа. И стой, та гледай – каква статистическа деятелност се вихри. Зад купищата цифри обаче остава загадката каква е ползата за бюджета и за данъкоплатеца. Каква ли част от тези 340 млн. евро им е върната? По този въпрос статистиката мълчи. Но пък отпуснатите за тази година на агенцията 85 млн. лв. са жива реалност и нито по Станишево, нито по Бойково време някой пита данъкоплатеца струва ли му се необходим този харч.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст