Правителството взе 300 млн. лв. на половин цена

Migration Image

Каква е разликата за държавните финанси, когато има действащо правителство и когато кабинетът е в оставка? Разликата е в почти два пъти по-ниската цена, по която хазната може да вземе пари назаем. И това се вижда от резултатите от последния аукцион от 2 септември, на който правителството пласира сконтови (с отстъпка от номинала)едногодишни държавни ценни книжа с общ номинал от 300 млн. лева.

На аукциона беше постигнат коефициент на покритие от 3.53, а общият размер на подадените поръчки достигна 1.059 млрд. лева. Годишната доходност на одобреното количество е 0.60%, а доходността на всички постъпили състезателни поръчки е 0.71 на сто, се казва в прессъобщението на Министерството на финансите. И веднага се прави сравнение с емисията на шестмесечни съкровищни бонове за 800 млн. лв., които ведомството пусна на 20 февруари, точно когато правителството на Бойко Борисов подаде оставка. Тогава годишната доходност на одобреното количество шестмесечни ДЦК за 800 млн. лв. бе 1.00 на сто, припомнят от министерството.

Как само за половин година цената на новоемитирания държавен дълг падна двойно, след като и през февруари, и сега – през септември, пазарните условия не са се променили? Банките разполагат със същата голяма ликвидност, каквато имаха и в първите месеци на 2013-а. По тази причина те буквално се избиват да купуват държавни ценни книжа независимо от ниската им цена. Международният коефициент за риска България да не може да погасява дълговете си в даден момент, т. нар. -кредит дефлоут суап (CDR),през всичките изтекли месеци на 2013-а се движи в границите между 1.1 и 1.5 процента. И все пак септемврийската облигационна емисия е по-евтина от февруарската, която бе пусната точно в деня, в който Бойко Борисов драматично хвърли пешкира и се оттегли от властта. Струва си да се замислим над тези обстоятелства, когато улицата яростно крещи за оставка на сегашния кабинет. Защото размерът на дълга не влияе на бюджета, но цената му има пряко отношение върху разходната част, а оттам и върху дефицита.

Иначе, с емитирането на новите облигации за 300 млн. лв. правителството започна да изпълнява програмата си за попълване на фискалния резерв, който след погасяването на дълга от 800 млн. лв. на 20 август падна до 4.53 млрд. лева. Именно необходимостта от компенсирането на намалелия до законовата граница от 4.5 млрд. лв. резерв бе основната причина за актуализацията на бюджета и за увеличаването на размера на дълга, който правителството може да взема през 2013-а – от 2 млрд. на 3 млрд. лева. Ако това не бе сторено след сегашната емисия облигации за 300 млн. лв., правителството щеше да има право да взема нови заеми за не повече от 200 млн. лева. Което е крайно недостатъчно. Пък и, както показа последният аукцион, цената на новоемитирания дълг в момента е твърде ниска и ще е жалко, ако финансовото ведомство не се възползва от това и не замени излизащите в падеж облигации с нови, но по-евтини. При сегашната цена на дълга и високата ликвидност на банките може дори да не се наложи да се излиза на международните пазари в търсене на външно финансиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст