ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тефтерчето на Златанов провали доклада на Комисията за конфликт на интереси

Migration Image

Мнозинството в Народното събрание отхвърли доклада на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за 2012 година. Основната причина бе, че в него не бе засегнат в детайли скандалът с тефтерчето на бившия шеф на органа Филип Златанов, в което той получава указания как да се процедира срещу политици. Бе намесено дори името на президента.

В продължение на 3 години и половина тефтерчето на Златанов показва, че ни управляваше задкулисието. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дебатите в пленарната зала.

Той бе категоричен, че тези , които сега правят опит да се превърнат в говорители на протеста, трябва да се досетят, че хората излязоха на улицата именно заради задкулисието. Ако си стоял зад това задкулисие, не може да си говорител на протестите, каза още Местан, визирайки лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той поиска създаването на специална анкетна комисия към парламента, която да разследва случая с бележника на Златанов.

Местан не скри недоумението си, защо членовете на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт интереси не са подготвени с нови разкрития по случая. bdquo;Изненадан съм, че тук са поканени представители на комисията, а те мълчат, посочи Местан. bdquo;Нямате право да мълчите. Този парламент не е съд. Тук никой не търси наказателна отговорност, каза ощи лидерът на ДПС.

С бележника на шефа Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт интереси се разкрива технологията на злото с механизми за упражняване на властта при управлението на ГЕРБ, категоричен бе Местан. Това са произволни абревиатури, може би в особено състояние на духа, когато подсъзнанието взима превес над съзнанието. Може би Ц.Ц. означава Цецко Цачевrdquo;, заяви още лидерът на ДПС.

Четиримата членове на комисията ще съдействаме с всичко, което е необходимо на следствието. Аз съм избрана от Народното събрание за член на тази комисия, която съм възприемала като независим орган. Винаги съм гласувала по съвест и съобразно доказателствата, които са били представени в комисията. Заставам зад подписа си под всяко едно решение. Това заяви членът на комисията Сабрие Сапунджиева. Тя обаче отрече да е виждала въпросното тефтерче.

Записките от тефтерчето на Филип Златанов ни карат да мислим, че държавата като институции ndash; МВР, ДАНС, контролни институции, най-вероятно са били управлявани по същия модел. На българските граждани трябва да бъде отговорено, още повече имайки предвид НАП, която провери имотното състояние на Цветан Цветанов в същия период. Това заяви депутатът от коалиция за България Красимир Янков. Той призова и за нова проверка на Искра Фидосова и проверка на цялата биография на Бойко Борисов.

bdquo;ГЕРБ направи всичко възможно да имаме един от най-модерните и строги закони в Европа, които преследват конфликт на интереси. Затова беше направен законът така, че тази комисия да се формира от всички политически партии. Нека да се изясни тези решения дали са подкрепени, отменени от съда или ги е потвърдило. Това посочи от своя страна депутатът от ГЕРБ Емил Радев

bdquo;Отговорността не може да бъде размита. Искра Фидосова, Цветан Цветанов са ваши ръководни кадри, които опорочиха желанието на ЕК, опорочиха закона и показаха технологията, по която мислехте да управлявате. С тези думи Йордан Цонев от ДПС репликира тезата на Радев.

bdquo;Трябва да засилим отчетността, за да не се случат такива ситуации, когато едно тефтерче, едно име поражда глобалните въпроси за това как функционират тези органи. Трябва да има законодателни промениrdquo;, посочи от своя страна председателят на Народното събрание Михаил Миков.

В крайна сметка парламентът отхвърли доклада на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за 2012 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст