Гимнастики с поръчките в Агенцията по заетостта

Migration Image

От Агенцията по заетостта в огромна степен зависи дали страната ни ще се справи с високата безработица, както и дали ще усвоим немалките средства от европейските фондове с такова предназначение. Държавната трудова борса е изпълнител на общо 40 проекта по оперативните програми за над 700 млн. лв. и затова хич не е без значение кой и как я ръководи. Сега изпълнителен директор на агенцията е Камелия Лозанова, но ведомството е подчинено на Министерството на труда и социалната политика, и по-специално на ресорния министър Росица Стелиянова-Янкова. Именно заместничката на Хасан Адемов координира ключовите политики за пазара на труда и заетостта, трудовата миграция, европейските фондове и международните проекти. Росица Стелиянова ръководеше Агенцията по заетостта в периода от юни 2009-а до септември 2011-а, но подаде оставка по лични причини.

Не се вдигна много шум около един факт от нейната биография: че в началото на 2012-а Агенцията за държавна финансова инспекция оповести резултатите от своя проверка в Агенцията по заетостта. Ревизорите са нищили извършените разходи за заплати и начина на прилагане на Закона за обществени поръчки в периода 2010-2011 година. От малкото изтекла информация се разбра, че тогавашният изпълнителен директор Росица Стелиянова е допуснала нарушение на правилата или не е провела общо 15 обществени поръчки за над 850 хил. лева. На тази база инспекторите са й съставили 15 административни акта. БАНКЕРЪ успя да се сдобие с доклада на инспектиращата агенция. От него се вижда, че добре платените началници на държавния орган са си позволили недопустими финтове около закона.

Финансовите инспектори обобщават, че Стелиянова като възложител не е предприела необходимите действия, за да осигури провеждането на редица процедури по обществени поръчки. Те са за доставки на автомобилно гориво, на хигиенни материали, за далекосъобщителни, информационни услуги и интернет достъп, както и за охранителна дейност и за медийна реклама.

През 2010-а, без да е организиран търг, учреждението е похарчило над 137 хил. лв. за гориво. Служителите са пълнели резервоарите си с карти на ОМВ България и Петрол АД по договор с въпросните компании. Историята се повтаря и през следващата година – служителите са ползвали бензин и дизел за над 103 хил. лева. Регионалните звена в Монтана, Пловдив, Русе, София и Хасково пък са пазарували хигиенни материали за над 43 хил. лв. от Билла България, Метро, Велизара и други търговци, тъй като не им е осигурена централизирана доставка.

През 2010-а агенцията плаща 56 810 лв. на Космо България Мобайл за GSM услуги по договор, изтекъл година по-рано. Контрактът нито е подновяван, нито е провеждана процедура за възлагане на обществена поръчка. Пак без търг учреждението е назначило И Би Ес ООД за системен администратор на техниката си и е изплатило за това над 16 400 лева. По същата схема девет регионални бюра са си избрали охранители за цена над 100 хил. лева. Интернет за 131 хил. лв. е изтекъл по кабелите на дирекциите в София, Благоевград, Варна, Бургас и други, но не е спазено изискването да е доставен по правилата на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Агенцията по заетостта два пъти е подбирала обслужваща рекламна агенция. Според инспекторите от АДФИ критериите за конкурса неизменно вадят начело фирма Бранд ПР. Под името Мъгъл Трейдинг с предложена най-ниска цена от 30 хил. лв., тя печели конкурса през 2010-а в конкуренция с От-До Консулт и Грейн Адвъртайзинг. В документацията за участие не са посочени изискванията за количество и обем на услугата. Единствено От-До Консулт предлага разбивка на цените за един квадратен милиметър във всички всекидневници с национално покритие. Въпреки че офертите им са почти идентични, за изпълнител е избран Бранд ПР. Пак без конкурс за поръчки за 2010-а централата и териториалните поделения на агенцията са похарчили 53 611 лв. за обяви в печатни медии, отчетени с фактури. Историята с медийната реклама се повтаря и през 2011-а. Бранд ПР този път получава договор за 49 500 лв., а други над 78 хил. лв. са похарчени за услуги от медии, без да са възлагани чрез търг. За всичко това Росица Стелиянова, както вече бе казано, се сдобива с цял пакет от актове за установени нарушения.

Калоян Атанасов

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст