Първо ще погасяваме главница, а след това лихви, според ДОПК

Migration Image

Промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, свързани с единната данъчно-осигурителна сметка, предвиждат първо да бъдат погасявани главниците, след това лихвите, а най-накрая вноските. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на финансите Людмила Елкова по време дискусията по измененията в норматива, която се провежда в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тя уточни, че погасяването на задълженията ще става облекчено с едно падежно нареждане. Не е добре да се връщаме назад и да отменяме въобще единната сметка. По нея трябва да се надграждаrdquo;, каза още зам.-министърът.

Синдикатите обаче не се съгласиха с това становище. Според тях въведената от предишното правителство единна сметка се нуждае не от промяна, а от отмяна. Да се проведе отделно заседание на Тристранния съвет за обсъждане на функционалността на единната данъчно-осигурителна сметка. За това призова вицепрезидентът на КТ Подкрепа Димитър Димитров. Той предложи да се обособят две отделни сметки ndash; данъчна и осигурителна.

bdquo;Ние не искахме единна сметка, а ограничаване на броя на платежните. Броя на платежните не се ограничиrdquo;. Това зави председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Все пак той декларира, че неговата организация подкрепя повечето промени в норматива

Нововъведението първо да се погасяват главниците, а после и лихвите ще облекчи лицата. Подобен подход ще предотврати увеличаването на общия дълг. Това заяви Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

Министерството на финансите да наложи по-строг контрол върху данъчните администрации и изпълнението на техните задължения. За това призова председателят на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов.

Друга промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс предвижда въвеждане на обратно начисляване на сделките със зърно, заяви зам.-министърът на финансите Людмила Елкова. Според нея, така ще се ограничат всякакви възможности за злоупотреби, тъй като в България тези сделки са твърде рискови. В същото време Европейската комисия е дала възможност без изрична дерогация да бъде въведено такова начисляване, поясни Елкова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст