Данък върху лихвите ще ни мъчи и догодина

Финансовият министър Петър Чобанов и социалният му колега Хасан Адемов не можаха да отстоят правителствените идеи за данъчни промени едновременно пред работодатели и синдикати.

Данъкът върху лихвите по депозитите ще ни мъчи и догодина. Държавата очаква в бюджета да влязат 90 млн. лв. от него за тази година.

Това е първата лоша новина, която съобщи финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на тристранната комисия, която се събра във вторник (24 септември) да обсъди данъчните промени за 2014 година. Събраха се, но не се разбраха. Чобанов дори заплаши банките, че ще разпореди проверки как начисляват и пращат в хазната постъпленията от налога.

Според прогнози на аналитици и според отчетните документи на банките от началото на годината до септември максималната сума, която може да бъде събрана от тази данък, е не повече от 70 млн. лева. Въпреки че бащата на този налог, ексминистър Симеон Дянков, първоначално говореше за 200 млн. лв. годишен приход в хазната от него, а после прояви скромност и записа в Закона за държавния бюджет 130 млн. лева. Пазарът бе още по-скромен (или може би по-стиснат) – от началото на годината до края на юли средномесечно от данъка са постъпвали по 8 млн. лв., или около 56 млн. лв. общо.

Резултатът от данъка Дянков е слаб, защото още при въвеждането му банките предложиха алтернативни безданъчни схеми на депозиране. Такива са инвестиционните портфейли, безсрочните спестовни сметки с нарастваща лихва, разплащателните сметки, приравнени към депозити, детските влогове и др.

Другата лоша новина от последните дни е намерението на кабинета Орешарски да премахне преференциите за младите семейства с ипотечни кредити. И то под благовиден европейски претекст – че били онеправдани чужденци, граждани на ЕС, които плащат данъци в България.

Синдикатите скочиха

nbsp;

и финансовото министерство реагира. Ще разгледаме предложението на синдикатите да не отпадат преференциите за младите семейства с ипотечни кредити – лаконично заяви министърът на финансите Петър Чобанов в края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Чобанов каза още, че вратата не се затваря, въпросът остава за решаване на по-късен етап.

И по отношение на въвеждането на необлагаем минимум за доходите не бе постигнат консенсус. Това значи да се лишим от много сериозен ресурс и не смятаме да предприемем подобна мярка, посочи министърът. Чобанов добави, че ще продължи и дискусията по единната сметка. Ще се отнесем отговорно към всички предложения за промени на данъчните закони, увери той.

Крайният резултат от заседанието на Тристранния съвет е, че не се постигна съгласие даже и за провеждане на още едно заседание по темата за данъчните закони. Представителите на бизнеса и на синдикатите ще депозират писмените си становища по промените и ще представят позициите си в съответните парламентарни комисии.

Работодателите също не одобряват предложенията на синдикатите за въвеждане на необлагаем минимум и за семейно подоходно облагане. Това обобщи новоизбраният заместник-председател на Тристранния съвет и председател на БТПП Цветан Симеонов.

Несъгласие изрази председателят на АИКБ Васил Велев. По думите му това, което липсва в обсъжданите нормативи, а от години и бизнесът го предлага, е таксата битови отпадъци да се определя на базата само на генерирани отпадъци, а не върху стойността на дълготрайните активи на компанията.

Според вицепрезидента на КНСБ Николай Ненков в проектите за изменение и допълнение на данъчните закони, се предлагат някои положителни промени. По-важни, според него, са въвеждането на касова отчетност по ДДС, както и на специален контрол върху стоките с фискален риск с идеята да се намалят данъчните измами.

В крайна сметка освен предложенията на синдиката за въвеждане на необлагаем минимум на семейно подоходно облагане и за отпадане на облагането на лихвите по депозитите във времето се отлага и предложението за увеличаване на данъка върху дивидента от 5 на 10 процента.

Във връзка с искането на работодателите за промяна в принципа за изчисляване на такса смет, която плащат фирмите, министърът каза, че засега няма такава готовност. Това е част от по-голяма дискусия, която в края на тази и началото на следващата година ще водим заедно и с НСОРБ, които имат свои конкретни искания, отбеляза той.

nbsp;

Такситата минават на патентен данък

В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се обсъжда идеята таксиметровите шофьори да започнат да плащат патентен данък. Той ще бъде различен за отделните общини и ще се предплаща на всяко тримесечие. Такъв ход ще изкара целия сектор от сивата икономика, смята транспортният министър Данаил Папазов. Той изрази надежда, че скоро ще постигне съгласие с финансовото министерство за реализация на идеята. Хората от това ведомство не отрекоха, че изпитват симпатия към тази идея, защото, въпреки условностите и понякога несправедливата база, патентът се събира по-лесно и гарантира твърди постъпления.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст