Кей Би Си продава и немския си бизнес

Migration Image

Белгийската финансова група Кей Би Си (KBC), която е собственик на българските ДЗИ и СИБанк, сключи споразумение за продажба на дъщерното си дружество в Германия Кей Би Си Банк Дойчланд (KBC Bank Deutschland). Сред купувачите са американският публичен пенсионен фонд Teacher Retirement System of Texas, фондът за дялово инвестиране Apollo Global Management LLC, инвестиционният тръст Apollo Commercial Real Estate Finance Inc. и британската инвестиционна фирма Grovepoint Capital LLP.

Белгийската банка продава немския си бизнес в съответствие с договорения през 2009 г. стратегически план с Европейската комисия. Кей Би Си водеше преговори с потенциални купувачи още от края на 2012 г., но нестабилността на финансовите пазари забави сделката. В цитирания план Кей Би Си Банк Дойчланд бе определена като част от по-рисковите активи на кредитора и бе предназначена за продажба.

С тази сделка програмата за разпродаване на активите на KBC, която банката обеща да изпълни, е почти завършена, коментира главният изпълнителен директор на банковата група Йохан Тийс.

Според договореното с Европейската комисия от 18 ноември 2009 г. банката трябваше да се раздели с част от бизнеса си и да се фокусира главно върху операциите си в Белгия и в пет страни в Централна и Източна Европа – Чехия, Унгария, Словакия, Полша и България. По-късно, през 2011-а, белгийската група получи одобрение от Брюксел да измени плана за преструктуриране, като включи и продажбата на банковия (Kredyt Bank) и застрахователния си бизнес (Warta) в Полша и миноритарните си дялове в чешката CSOB Bank и в унгарската Kamp;H Bank. В началото на 2012-а институцията договори с правителството на Словения продажбата на дела си от 22% в най-голямата банка в страната Нова Люблянска Банка. През април 2013-а и целият акционерен капитал на KBC Banka (Сърбия) премина в ръцете на сръбското поделение на шестия най-голям мобилен оператор в света Telenor Group. В същото време активите и депозитите на банката придоби Societe Generale Сърбия, с което Кей Би Синапусна сръбския пазар. В средата на 2013 г. белгийската група се раздели и с банковия сектор в Русия, като продаде дела си в Абсолют банк (Absolut Bank).

Общият размер на разходите за пълното погасяване на получената държавна помощ в размер на 7 млрд. евро (от федерално правителство на Белгия и регионалното фламандско правителство през 2008 и 2009 година) се очаква да надхвърли 13 млрд. евро. Към юли 2013 г. Кей Би Си е погасила общо 8.9 млрд. евро, което включва лихвени плащания и такси за обезпечени с дълг задължения и други погашения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст