Кралицата на лакомствата

Най-известните брандове на Mars Incorporated.

Жаклин Марс е третата по богатство жена в САЩ. Тя е наследничка и съсобственичка на Mars Incorporated, една от най-големите частни американски компании за хранителни изделия. Сега бизнес дамата е на 73 години и притежава 20.5 млрд. долара.

Жаклин е родена в семейство на бизнесмени и това неизбежно се отразява върху съдба й. Въпреки че от дете получава всичко, което поиска, тя е целеустремена и се стреми да постига всичко в живота с работа. Бъдещата бизнес дама завършва колежа Bryn Mawr College и има бакалавърска степен в областта на науката и изкуството. В по-нататъшния си житейски път тя неведнъж се убеждава, че е избрала правилно образованието си.

Жаклин има зад гърба си два неуспешни брака. Въпреки това освен добър бизнесмен тя е отлична майка на три деца. В медиите е много трудно да се намерят снимки и информация за семейството или дома й. Жаклин с желание дава интервюта, които са свързани с работата й, но ревностно брани личния си живот от чуждото любопитство, смятайки, че има пълно право на това.

Въпреки че се изявява в най-разнообразни сфери, името на Жаклин Марс се асоциира най-вече с Mars Incorporated. Компанията е ярък пример за това как трябва да се развива семеен бизнес. Основана е от бащата на Жаклин, Франк Марс, и съпругата му Етел. Отначало съпрузите правят бонбони с различни пълнежи в собствената си кухнята, а след това ги продават. На практика техният първи магазин се намира в дома им, а за витрина служи кухненският прозорец. Предприятието постепенно набира обороти и през 1911-а Франк решава да регистрира своя компания си под името Mars Candy. Дванадесет години по-късно той и синът му Форестър създават рецептата за блокчето Milky Way, който се превръща в истински бестселър и става хит в продажбите. Разширението на асортимента и голямата популярност на продуктите позволяват на компанията да се развива с още по-бързи темпове и да се премести в Чикаго, вече под името Mars Inc.

Но оттогава е изтекла много вода. Днес компанията принадлежи на Жаклин и брат й Форест. Тя винаги е приемала за свой дълг да участва активно в семейния бизнес и продължава да е инициатор на нововъведения в производствения процес. Жаклин и брат й взимат заедно решенията в кои направления да инвестират. По този въпрос те се опират единствено на числата и на собствените си доводи. Може би затова компанията им в Маклийн , щата Вирджиния, продължава да се развива повече от успешно. Огромната популярност на сладкарските изделия корпорацията дължи и на рекламните кампании, които се създават и контролират от самата Жаклин. Тъкмо в тази дейност много й помага полученото някога образование.

Mars Incorporated притежава голям портфейл от брандове, много от които са добре познати и нашите потребители: Milky Way, Mars, Twix, Mamp;M’s, Snickers, Bounty, Orbi t , Juicy Fruit, Spearmint, Doublemint и други. Впрочем някои от изброените марки вече имат над 100-годишна история и продължават да се радват на голяма популярност. Наред с това корпорацията произвежда сосовете и ориза Uncle Ben’s, както и храни за домашни животни – Whiskas, Pedigree, Сhappi, Kitekat и други. В състава на групата Mars влизат предприятия за разхладителни напитки, както и компанията Mars Electronics International за производство на търговски автомати. Според данни на Forbes обемът на продажбите на корпорацията е 33 млрд. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст