ПИБ влиза в МКБ Юнионбанк през октомври

Migration Image

Работата по поглъщането на МКБ Юнионбанк от Първа инвестиционна банка ще започне след 10 октомври. Това е датата, до която ПИБ ще приключи с плащанията за покупката на кредитната институция и де юрe, и де факто ще стане неин собственик. На тази дата по информация на БАНКЕРЪ ще се проведе и общо събрание на акционерите на МКБ Юнинобанк, на което ще бъде избран нов надзорен съвет, а съставът на управителния съвет ще бъде увеличен от трима на петима членове.

Както в. БАНКЕРЪ вече писа, в заповедта на подуправителя на БНБ Цветан Гунев са указани и имената на хората, които ще бъдат избрани в надзорния и в управителния съвет на МКБ Юнионбанк. В нея също се посочва, че Павел Яначков и Милка Тодорова се присъединяват към мениджмънта на закупената кредитна институция и ще бъдат нейни изпълнителни директори. Павел Яначков сега е заместник-началник на дирекцията по управление на риска, в Първа инвестиционна, а Милка Тодорова е началник на дирекция Банкиране на дребно в ПИБ.

Двамата ще управляват МКБ Юнинобанк заедно с тримата й досегашни мениджъри – главния изпълнителен директор Мария Илиева, изпълнителния директор Анна Аспарухова и члена на управителния съвет Васил Трифонов.

Работните групи по сливането ще започнат да се изграждат едва след споменатото общо събрание на МКБ Юнинобанк. Тяхната задача ще е да подготвят т.нар. гладко интегриране на системите за оценка на риска, за базите данни, за обработка на различните видове банкови продукти и услуги, за обединяване на административните звена на двете банки. На пръв поглед напасването на всички тези дейности изглежда чисто технически въпрос, но това е най-важният и най-трудният процес при едно сливане. Всяка грешка или пропуск може да се отрази негативно за дълго време напред на работата на консолидираната кредитна институция. При някои от сливанията между банки в близкото минало възникваха проблеми в интегрирането на базите данни, при които се стигна до загуба на важна информация за клиентите. Това пък доведе до временно блокиране на информационните системи, обслужващи картовите операции. Затова интеграционните процеси при сливането на банки отнемат доста време и невинаги протичат гладко.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст