Половината британски пилоти са заспивали в пилотската кабина

Migration Image

Общо 56% от 500 анкетирани пилоти на самолети признават, че са заспивали в докато са били в в пилотската кабина, показва проучване на Асоциацията на британските пилоти. Според изследването почти един на всеки трима отговаря, че се е случвало като се събуди да намери и вторият пилот заспал.

Изтощението на летците привлече вниманието през тази седмица, когато местен британски вестник съобщи, че двама авиатори на дълги разстояния са заспали в кабината, оставяйки самолета без надзор на автопилот.

Изследването на британската асоциация се публикува само дни преди гласуването в Европейския парламент за новите правила за безопасността на полетите.

Синдикатът на летците изрази опасения, че предложените промени ще разводнят британските стандарти за безопасност.

Съгласно предложението на Брюксел пилотите ще могат да работят максимум 110 часа в двуседмичен период, време, което е по-голямо от 95-часовото ограничение по британските правила. Също така те ще могат да летят през нощта в продължение на до 11 часа, спрямо текущото 10-часовото ограничение.

Предложенията, разработени от Европейската агенция за авиационна безопасност, целят да се хармонизират правилата за работните часове на летците в ЕС. Това включва те да могат да бъдат призовани да работят по всяко време на почивните си дни. В момента има действащи ограничения върху, които им помагат да планирате почивката си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст