Папазов обеща цифрова телевизия за всички

Migration Image

Няма как един милион души да останат без сигнал. Такъв вариант няма. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в сутрешния блок на БНТ.

Сигналът на аналоговата ефирна телевизия ще бъде спрян окончателно днес. Раздаването на ваучерите за декодери ще продължи до 30 октомври. Право на безплатните устройства имат повече от 210 хиляди души.

Ние не знаем в момента колко са хората, които ще останат без сигнал. Специалистите твърдят, че няма как предварително да се знае. След като се изключи аналоговия сигнал, тогава ще разберем, каза още Папазов.

Първо да се провери какъв е проблема, дали е от ретранслатора, който в момента не е включен, или не е преоборудван. Може в някои от населените места в кметството да се организира такъв сигнал със сателитна чиния и от там да се разпредели. Има най-различни варианти, които техниците могат да обяснят как на конкретното място да стане, каза ощеnbsp; Папазов.

Той заяви, че е нормално да има затруднения при спирането на аналоговия сигнал, но министерството ще се опита да направи това с най-малко на брой проблеми за хората.

Преходът от аналогова към цифрова телевизия вече е реализиран в Европа и редица други държави. У нас дигиталният сигнал бе пуснат експериментално на 1 март.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст