Империята на енергийния бос

Настъпиха трудни дни за силния човек в българската енергетика.

Името на родения на 31 декември 1957-а ядрен инженер Богомил Манчев нашумя още по време на управлението на НДСВ, когато енергиен министър бе Милко Ковачев. Емблематичната фирма на Манчев е Риск инженеринг, в която той държи 85.5% от акциите. Справка в електронния регистър Дакси показва, че нейните корени тръгват от 1993-а, когато дотогавашното събирателно дружество Надеждност и риск инженеринг се преобразува в Риск инженеринг ООД. С течение на годините бизнесът на Богомил Манчев се разширява значително. Според официалната информация в момента той участва в управлението на 49 компании и притежава 18 дружества.

Флагманът Риск инженеринг е собственик на Ветропарк Овчарово – Свобода, Солар Рейнбоу, Кремена Солар, ГенералТ Солар и Дебър Солар, Грийн Енерджи 2010, ВЕЦ Камчия и др., които развиват дейност, свързана с производството на ток от възобновяеми енергийни източници.

Освен на енергетиката, през последните години Богомил Манчев е заложил и на строителството. Той е едноличен собственик на Еко Ризортс, което се занимава с покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба. Дружеството изгради суперлуксозния едноименен комплекс в центъра на Банкя, където върху терен от 9410 кв. м е издигната сграда на четири нива, плюс сутерен с подземен паркинг, а в двора са разположени три открити басейна с минерална вода.

Риск инженеринг пък е едноличен собственик на капитала на Ривърсайд резиденшъл парк, което също има за предмет на дейност покупка, cтроеж или обзавеждане на недвижими имоти c цел продажба. От своя страна то притежава 50% от акциите на Съни Ривърсайд резиденшъл АД. Двете фирми имат много общо и с проекта за втора атомна централа. Ривърсайд резиденшъл парк е инвеститор в жилищен комплекс в Белене. Той се простира на площ от 27 дка и включва седем жилищни блока с 208 апартамента с обща разгъната площ 18 хил. кв.м, подземен паркинг за 220 автомобила, пет еднофамилни VIP къщи, търговско-административен комплекс, спортни площадки, отоплителна централа и четири трафопоста.

Съни Ривърсайд резиденшъл също строи комплекс в Белене на площ от 10 декара, който включва шест жилищни блока с общо 191 апартамента и обширен подземен паркинг. Допълнително проектирана към него и вече готова в груб строеж е и многофункционална сграда със супермаркет, ресторант, кафе-сладкарница, фитнес център и нощен клуб. И двата комплекса трябваше да обслужват хилядите работници, предвидени да пристигнат за активното строителство на новата атомна централа, но сега това няма как да се случи.

Манчев държи 33.3% от капитала и на Вихрен Билдинг АД, която изгради уникалната централа на Риск инженеринг в столичния квартал Павлово.

В бизнес империята му влизат и Нова Софт Технолоджи и Актив сълушънс, занимаващи се с проектиране и внедряване на софтуерни продукти, консултантски услуги и обучение в сферата на информационните технологии, разработване на интернет приложения и дизайн на уеб страници, Риск Инженеринг-Ф и Риск Инженеринг-Д, ангажирани съответно с производството на хляб и преработката на дървен материал, Ес Си И-Ес, чиято дейност е създаване, разпространение и опазване на културни ценности в областта на театъра, музиката, киното, аудиовизията, литературата, художествения превод, танца, цирка, пластичните изкуства, архитектурата, дизайна и фолклора, както и опазване на културно-историческото наследство, Понтика, която търгува с недвижими имоти, а Фиск Консулт предоставя счетоводни услуги.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст