ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плевнелиев “работно” ще закрива олимпиадата

Президентът едва ли ще пропусне да вземе ски екипировката си в Сочи.

Президентът Росен Плевнелиев бил “последният човек, който ще политизира спорта”. В разрез с казаното от него, държавният глава обаче все пак смята да уважи с присъствието си церемонията по закриването на Олимпиадата в Сочи и съпроводените с нея мероприятия. Скиор, тенисист и плувец №1 на републиката ще изпрати олимпийците ни с пожелания за успех, след което ще отиде на място да се увери дали българският трибагреник е “вдигнат нависоко”.

Добре е, че държавните ръководители започнаха да показват съпричастност към спорта, тъй като до неотдавна не си мърдаха и малкия пръст за проблемите му. Но формата на президентската визита – “работно посещение”, определено смущава. Човек започва да си мисли, че Плевнелиев е съставил работен план да изяви собствените си спортни заложби. Дали пък президентът инкогнито няма да навлече националния екип и да се включи с устрем в надпреварите по сноуборд, биатлон или ски скокове? Успехът му изглежда гарантиран, особено при отсъствието на колегите му от Западна Европа, които бойкотират олимпиадата. Шегата настрана, но както казва един форумен “лъв” – “да ходи където иска, но на собствени разноски в извънработно време”. След като е запален скиор и може да си позволи да плати за уикенд в Банско, защо да не отиде в Сочи да покара по тамошните писти с лични средства?

Всъщност Плевнелиев няма да бъде единственият официално пребиваващ в Сочи български турист. Спортната ни делегация от 16 олимпийци по план ще бъде съпровождана от 21 ръководители и други функционери. И ако присъствието там на 10 треньори, както и на ръководителя на делегацията Стефка Костадинова е напълно оправдано, други, изглежда, сякаш отиват на екскурзия. Не е ясно каква функция ще изпълнява заместник-ръководителят на делегацията Белчо Горанов или пък Румяна Динева, която е посочена като “шеф на мисия”. Водим си собствена администрация и в двете олимпийски села, протоколчик и пресаташе. Длъжностни лица има, но знаменосец – не. Българският олимпийски комитет още не е определил кой ще носи знамето ни по време на официалното откриване на игрите на олимпийския стадион в Сочи на 7 февруари. Кандидатите са Александра Жекова, Красимир Анев и Владимир Зографски. Именно първите двама са голямата ни надежда за медал, който е твърде щедро оценен от държавата. Евентуален шампион от Сочи 2014 ще получи за златно отличие парична премия от 200 000 лева. Повече дават само Русия, Казахстан и Беларус. Те обаче ще печелят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст