ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Първата бира в кутийка е от 1935 година

Migration Image

На 24 януари през 1935 г. в Ричмънд (САЩ) е пусната на пазара първата в света бира в кутийка.

Бирата, наричана също пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая. Произвежда се чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнени култури – най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец и коноп. За ферментацията спомага ферментационна мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант. Също така може да се добавят и други аромати посредством билки и плодове. Бирата се продава най-често в стъклени бутилки и метални кутии, а също така в пластмасови бутилки (РЕТ), кегове и бурета.

Според начина на ферментация бирата най-общо се дели на ейл, лагер и ламбик. Ла?гер е най-разпространения в света тип бира – повече от 90% от видовете бира са лагер. Ламбик е белгийска бира която се прави в района на Брюксел чрез спонтанна ферментация с диви дрожди, които виреят само там. Тази бира е изключително ароматна. Обикновено алкохолното съдържание на бирата е между 4% и 6%, макар че съществуват и по-високо алкохолни бири.

Класификацията на бирата по цвят е широко разпространена в Източна Европа и Русия, а също така и в някои западноевропейски страни като Испания. Различават се тъмно, светло, червено и бяло пиво (бира). При производството на тъмна бира се използва препечен малц.

Бирата е популярна по цял свят, като в много страни ежегодно се провеждат фестивали на бирата. Един от най-известните е германският фестивал Октоберфест.

Най-големите пазари на бира са Китай, САЩ, Германия, Русия и Бразилия. Страната с най-голяма употреба на този вид алкохол на глава от населението се явява Чехия.

Съвременната история на бирата в България датира от 19 век, когато тя е въведена в страната от чужденци (от Австро-Унгария, Франция и Швейцария) малко преди Освобождението на България. До тогава бирата е практически непозната в страната, в която се е пиело предимно ракия и вино.

Пет са големите български пивоварни. Марките на "Загорка" АД (собственост на Heineken) са: собствени – Ариана, Загорка и Столично, и лицензни – Амстел и Хайнекен.

Марките на "Каменица" АД (собственост на Molson Coors): собствени – Каменица, Астика, Бургаско и Славена, и лицензни – Бекс, Старопрамен, Стела Артоа.

Марките на "Карлсберг България" АД (собственост на Carlsberg Group) са: собствени – Шуменско и Пиринско, и лицензни – Карлсберг, Туборг, Будвайзер Будвар и Холстен.

Марките на "Болярка ВТ" АД – Велико Търново: собствени – Болярка, Балканско, Диана, Кингс и Швейк, и лицензни – Калтенберг.

Марките на "Ломско пиво" АД са: собствени – Алмус, Мизия, Шопско пиво, Дунавско пиво, Гредберг.

През юни 2012 г. отвори врати новата пивоварна "Бритос" във Велико Търново. Капацитетът й ще бъде 20 млн. литра бира годишно, като част от продукцията ще е за износ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст