ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ралица Агайн се върна в надзора

Двамата нови членове на КФН се заклеха пред депутатите.

Ралица Агайн-Гури се върна в Комисията за финансов надзор и стана заместник на шефа й Стоян Мавродиев. Процедурата с изненадващото попълнение в КФН бе съпътствана от скандал, защото бе включена като извънредна точка в дневния ред на парламента в петък (24 януари). От трибуната в НС тя беше оспорена от депутата от БСП Георги Кадиев : “Вчера имахме заседание на парламентарната група и не беше казана нито дума. Дори отчетът на КФН все още не е приет от парламента”, възмути се Кадиев и предложи изборът на новото попълнение да се отложи, за да бъдат обсъдени кандидатурите. “Може да отложим гласуването – с няколко месеца, с две години, както искате”, заяде се шефът на парламента Михаил Миков. Точката влезе като извънредна в дневния ред по негово предложение. Мотивът му беше изтеклият преди три месеца мандат на двама от членовете на комисията.

В крайна сметка депутатите набързо приеха новото попълнение в КФН. При гласуването Ралица Агайн-Гури и Владимир Савов бяха одобрени със 128 гласа “за”, деветима бяха “против” и 7 се въздържаха.

Агайн заменя Борислав Богоев, чийто мандат изтече още през юни 2013 г., а Савов влиза на мястото на Антония Гинева (независим член).

Новите кандидати бяха представени пред събранието от председателя на комисията Стоян Мавродиев и след избора им положиха клетва.

Като заместник-председател, Ралица Агайн -Гури ще ръководи управление “Застрахователен надзор”. “Налагат се по-високи изисквания в защитата на потребителите в застрахователната дейност и трябва да създадем такава среда, която да привлича инвестиции и в същото време да се пазят интересите на потребителите”, заяви в краткото си представяне пред депутатите 37-годишната Агайн. Тя обяви, че предстоят законодателни промени, които се налагат поради изменение на европейските норми в сектора.

През 2001 г. Агайн стана най-младата депутатка, след като влезе в 39-ия парламент с листата на НДСВ (тогава бе на 24 г.). Тя има вече опит в комисията от работата си там. През 2005 г. тя беше избрана за неин заместник-председател и остана на този пост до 2010-а. Ръководеше застрахованетоот април 2005 г. до май 2009 г., а после за кратко отговаряше и за инвестиционния надзор (до юли 2010 г.). Тогава чрез законови промени беше предсрочно прекратен мандатът на цялата комисия, оглавявана от сегашния финансов министър Петър Чобанов.

Гури има квалификация като независим финансов анализатор и сертифициран водещ одитор за системи за управление на качеството. Учредител и член е на надзорния съвет на Асоциацията на инвеститорите.

Владимир Савов ще работи за прокарване на политиката на КФН по анализа и оценката на рисковете на финансовите пазари и в областта на защитата на интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица. “Практик съм в сферата на финансовите пазари и ще бъде предизвикателство за мен да приложа това, което съм научил в сферата на защитата на потребителите, на инвестициите и за подобряване на прозрачността във финансовата дейност”, каза Владимир Савов през депутатите.

Председателят на Комисията за финансов надзор в момента – Стоян Мавродиев , беше избран на поста от Народното събрание на 16 юни 2010 г. с шестгодишен мандат. Другите членове на комисията – Николай Попов и Ангел Джалъзов, също остават на местата си. Попов е заместник-председател на КФН, който ръководи управление “Надзор на инвестиционната дейност”, а Джалъзов е заместник-председател, ръководещ управление “Осигурителен надзор”.

От 20 януари Комисията за финансов надзор се премести в нова сграда, която се намира на ул. “Будапеща” 16.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст