ЕЦБ сериозно обмисля негативен процент за депозитите

Migration Image

Европейската централна банка (ЕЦБ) сериозно обмисля да прехвърли лихвения процент по банковите овърнайт депозити в отрицателна територия, заяви членът на изпълнителния съвет на институцията Беноа Кьоре.

"Това е нещо, което съвсем сериозно обмисляме. Но очакванията не трябва да бъдат прекалено високи", коментира Кьоре, като подчертава, че негативният процент ще има слаб ефект върху реалната икономика.

От месеци насам банкерите от ЕЦБ упорито повтарят, че централната банка има все още какво да направи, за да стимулира растежа на крехката икономика на еврозоната на фона на слабия растеж и ниската инфлация. Възможните действия включват покупка на активи на вторичния пазар и променяне на депозитния процент към негативен, което би променило това, което банките се таксуват за съхраняване на парите им в ЕЦБ.

В момента лихвеният процент е 0.0 на сто, а по-ниски такси за кредитните институции ще им позволят да преразпределят излишната ликвидност в икономиката. От друга страна обаче това ще бъде разход за банките, който ще се прехвърли към крайния потребител, чрез оскъпяване на заемите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст