Публичните ни финанси застрашени от демографската катастрофа

Migration Image

Намаляването на трудоспособното население, високата смъртност и ниската раждаемост ще се отрази върху размера на брутния вътрешен продукт на страната, като всяка година той ще намалява с 0.4 процента. Това предупреди социалният министър Хасан Адемов след заседание на Министерския съвет. По този начин, според него, публичните финанси ще бъдат подложени на огромно изпитание. И именно заради това в страната ни трябва да започне сериозна публична дискусия за демографската криза у нас. "От 1989 до 2006 година тази политика е изцяло загърбена, а написаните стратегии са неработещи", подчерта социалният министър. Демографската криза обаче била не само български, а европейски проблем като цяло. Въпреки че населението в Европа остарява, то не намалява, каквато е тенденцията у нас.

"За 2012 година хората над 65 години са 1.4 млн., като раждаемостта на 1000 души е едва 9.5 процента. В Европа този процент е 10.4%, посочи Адемов. в същото време в България намалява и броят на жените в детеродна възраст, а към 2014-а броят на момичетата от 0 до 14 години са 485 хиляди.

През 2012 година смъртността у нас е 15 души на 1000, а починалите бебета у нас е 536 или 5.7 процента. Така всяка година един среден голям областен град на практика бива заличен, обясни образно социалният министър. Така през последните 30 години раждаемостта не може да покрие смъртността в България.

В същото време няма министерство, съвет или национална стратегия, която да отговаря за проблема с демографската криза. Вместо това през последните четири години при управлението на ГЕРБ е административният капацитет е загърбен, а дирекции, които се занимават с демографска политика, са закрити, оплака се Адемов.

Той предлага семействата с ниски доходи да получават по-големи помощи за деца. Според него по-високи майчински трябва да се дават на тези жени, които нямат възможност да отглеждат нормално децата си. Адемов изтъкна, че през 2013-а децата и семействата са получили с 69 млн. лева повече в сравнение с предходната година и призна, че средствата (над 1 млрд. лева за година) и мерките за подпомагане на семействата са твърде недостатъчни. За година

В същото време въпреки недостатъчните мерки за семейно подпомагане, през последните години се наблюдава пик на раждаемостта, изтъкна социалният министър. Той допълни, че обикновено раждаемостта се увеличава в годините, в които се очаква икономически растеж и когато има гаранции за нови работни места. Сега семействата с едно дете сега са 42 хиляди, с две деца – 30 хиляди. С три и над три деца имат жените от ромско население.

Адемов обяви, че кабинетът търси финансово балансиране на системата, за да осигурим повече помощи за майките. "Затова работим с Министерство на финансите с какъв ресурс да подпомогнем гражданите с най-ниски доходи в края на отоплителния сезон", призна министърът и допълни, че ще се търси най-добрият начин да се подкрепят хората с най-ниски доходи.

Предстои да се изготви проект за създаване на Национален съвет по демографска политика към Министерския съвет, като социалният министър ще изготвя оценка на въздействието върху раждаемостта, смъртността, качеството на живота и труда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст