Средната заплата стигна 828 лв.

Migration Image

Средната брутна заплата се е увеличила през последните три месеца на миналата година до 828 лева. Увеличението в сравнение с юли-септември 2013-а е 4,7 на сто, а спрямо същия период на предходната година – 3,7 на сто, съобщават от НСИ.

За октомври средната брутна заплата е 820 лв., за ноември – 818 лв., а за декември – 846 лева.

Спрямо същия период на предходната година средното възнаграждение в обществения сектор нараства с 6.1%, а в частния сектор – с 2%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната заплата през есента в сравнение с лятото е образованието – с 14.7%, култура, спорт и развлечения – с 8.7%, и здравеопазване и социална работа – с 6.8%.

На годишна база пък най-голям ръст на заплатите е отчетен в селското стопанство – с 10,4 процента, образованието – 9 на сто, здравеопазването – 5,7 процента.

Най-високи са средните заплати в секторите на създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" – 1846 лева; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива – 1522 лева, както и във "финансови и застрахователни дейности" – 1517 лева.

Най-ниско платени са били наетите в хотелиерството – 546 лева; в административни и спомагателни дейности – 554 лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст