Варненски магистрати благодарят на премиера Орешарски и вицепремиера Златанова

Migration Image

Общественият съвет за строителството на нова Съдебна палата във Варна, който обединява всички магистрати, съдебни служители, представители на юридическата общност, на регионалните медии и кореспондентите на националните печатни и електронни издания, изпрати писмо до министър-председателя Пламен Орешарски и вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, в което се изразява “удовлетвореност от предприетите действия, с които ще започне строежа на знаковата обществена сграда”.

Поводът за писмото е решението на правителството, с което по първата публична инвестиционна програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите” са отпуснати 30 млн. лева за Инвестиционна програма на Министерството на правосъдието за подобряване на работната среда за съдилищата.

“Вие сте първите държавници, които имаха волята и решимостта да предложат решение на многогодишния проблем с лошата материална база и условия, при които работят правораздавателните институции във Варна. Изразяваме още веднъж благодарност за вашите усилия Варна да има своята знакова обществена сграда – съвременна Съдебна палата, въплътяваща идеала за върховенство на закона”, се казва в писмото, подписано от и.ф. председателя на Апелативния съд във Варна Мара Христова-Христанова и от Ванухи Аракелян, председател на Окръжния съд в града.

Според Обществения съвет за строителство на нова Съдебна палата във Варна, реализирането на този мащабен проект ще има огромен икономически и социален ефект не само за цялата юридическа общност на Североизточна България, но и за бизнеса, за гражданите и гостите на региона.

Припомняме, че въпросът за стартирането на изграждането на нова Съдебна палата бе повдигнат от магистратите при посещението на правосъдния министър Зинаида Златанова във Варна на 4 ноември 2013 г.

През втората половина на 2013 г. с решение на Министерския съвет бяха отпуснати допълнително още 4 млн. лева за довършване сградата на Софийския районен съд на бул. “Цар Борис Трети”.

По предложение на правителството бюджетът за съдебната власт за 2014 г. бе увеличен с 30 млн. лева спрямо този за миналата година. За тази година възлиза на 434 млн. лв. спрямо 404 млн. лв. за 2013 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст