Астероидно-кометната опасност – вече официална и в Русия

Migration Image

Руското министерство на извънредните ситуация(МЧС) планира да утвърди нови критерии за оценка на източниците на опасност, които пораждат извънредни ситуации в страната, като въведе сред тях нова категория – астероидно-кометна опасност.

“Ще се въведат скоро нови източници на извънредни ситуации: сред тях астероидно -кометна опасност и извънредни пожари в горите”, пише в проекто-заповед по ведомството, публикуван на информационния портал на МЧС за подготвяни нормативно-правови актове.

По-рано тази година министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков дори предложи да се разработят принципно нови подходи за защита на населението и страната от нарастващата астероидна и метеоритна опасност и дори да се създаде международен космически сегмент, снабден с орбитални спътници и мощни телескопи.

Причината за тези нововъведения в Русия е падналият там на 15 февруари 2013 г. метеорит с диаметър около 17 м, който – след навлизането си в атмосферата, се разпадна на много части и неговите сегменти достигнаха основно територията на високоиндустриалната Челябинска област на Урал.

Според руските учени това е било най-голямото небесно тяло, навлизало в земната атмосфера след Тунгуския метеорит, причинил през 1908 г. невиждани разрушения в иначе пустинната тайга.

Ударната вълна от метеорита през 2013 г. предизвика множество повреди по сградите в цялата област и остави без стъкла хиляди домове в Челябинск, а над 1 600 руснака бяха ранени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст