Изпотрошиха прозорци на “Джумая джамия” – Пловдив

Migration Image

Напрежението сред хората, участващи в протестния митинг по повод на делото за собствеността на “Куршум джамия” в Карлово, ескалира и недоволните нападнаха с камъни и бомбички “Джумая джамия” в центъра на Пловдив. Изпочупени са прозорците на сградата, която се охранява от плътен полицейски кордон и жандармерия.

Повече от 10 минути хората скандираха “Долу ДПС”, “Българи, юнаци!” и пееха възрожденски песни. Броят на участващите в митинга непрекъснато се увеличава. Към тях се присъединяват хора от цялата страна, като последните пристигнаха с три автобуса от Пещера. По данни на полицията участващите в протеста са 3000 души.

Хората преминаха по главната улица до Турското консулство в града. До него, в Царсимеоновата градина, тече импровизиран митинг. В същото време пледоариите в Апелативният съд в Пловдив приключиха и до 30 дни магистратите ще излязат с решение по делото за собствеността на карловската “Куршум джамия”.

Общината Карлово обжалва решението на Пловдивският окръжен съд от 3 октомври 2013 година, с което бе осъдена да предаде владението на сграда, някогашна джамия, с прилежащ терен от 2146 кв. м на Мюсюлманското изповедание у нас, начело с главния мюфтия.

Според адвоката на общината Тодор Димитров решението на първоинстанционния съд е необосновано и незаконосъобразно.

Мюфтийството не е доказало, че е правоприемник на карловската мюсюлманска вероизповедна община, на чието име е нотариалният акт от 1923 година, на който се позовават ишците, каза Димитров.

По думите му общината се позовава на прекратено съдебно производство в Софийския градски съд от 2010 година, при което Мюсюлманското изповедание завежда срещу Мюсюлманско сунитско-ханефитско вероизповедание за приемствеността на тези вероизповедни общини.

Оттеглянето на иска не означава, че Изповеданието не е правоприемник, защото няма краен съдебен акт, коментира адвокатът на мюфтийството Красимир Руев.

Това е вторият протест, след като миналия петък футболните запалянковци се обединиха срещу исканията на мюсюлманското вероизповедание да вземе 4 общински имота в Пловдив.

Футболните привърженици се обединяват с аргумента, че България не може да подарява държавни и общински имоти на Главното мюфтийство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст