Сбор срещу Цветанов

След победата на ГЕРБ на парламентарните избори през 2011 г. Бойко Борисов подари часовника си на Цветан Цветанов за добре свършена работа. Занапред пътищата на двамата в политиката очевидно трябва да се разделят.

Тежка неделя чака Цветан Цветанов. На 16 февруари съпартийците му свирят сбор под иначе скучния наслов “Редовно отчетно-изборно национално събрание на политическа партия ГЕРБ”. Това е висшият им форум. На него, освен имената на бъдещите пратеници на Бойко Борисов в Брюксел, ще научим още нещо важно. Какъв вътрешен отстрел е приготвен за бившия МВР шеф и вицепремиер.

Коментарите и в парламентарната група, и в партийната централа са достатъчен повод, за да прогнозираме бавния залез на “Ухо номер едно”, както го наричат някои от противниците му в ГЕРБ. Ето част от тях: “Да се скрие вдън земя”, “Той обяви война на държавата”, “Притиснат е до стената и мърдане няма”, “Че какво му е? Има три дечица и хубаво семейство. Ще си ги погледа най-сетне”.

Какво точно ще се случи в неделя знае единствено Бойко Борисов. Известно е обаче, че структурите по места отдавна негодуват срещу арогантното поведение на Цветанов. И са убедени, че Генерала бавно и трудно ще го отдалечи и от себе си, и от партията. На първо време това ще стане с ограничаване на правата му. Най-важната промяна, която ще направят делегатите в зала номер 3 на НДК, е да изберат трима заместници на Борисов (до този момент единствен заместник-председател на ГЕРБ беше Цветанов).

Под предлог, че трябва да се работи още-по задълбочено за завръщане във властта, с отделни ресори ще бъдат избрани още двама партийни заместници. До последно за тези постове се спрягаха имената на Йорданка Фандъкова, Цецка Цачева, Томислав Дончев, Красимир Велчев, Лиляна Павлова, Цвета Караянчева.

Спорно е да се каже дали Цветанов сам падна в капана, или някой от своите му помогна съзнателно. Защото вотът на недоверие към кабинета в сектор “Сигурност”, внесен от ГЕРБ, се обърна срещу неговите репресивни методи на управление във вътрешното министерство. Защото гръмкият скандал между Цветанов, Делян Пеевски и обвинител номер едно Сотир Цацаров от вторник, от който стана ясно, че бившият МВР началник се е опитвал по недопустим начин да командва прокуратура и медии, защитавайки някакви си бандити, преля чашата на търпението дори на самия Борисов. И той даде заден ход – предстои да отстрани вероятно чрез други лица и власти досегашната си дясна ръка. Впрочем, някой да е виждал заедно поне на портрет Цветанов и Борисов през последната година?

Ще кажете защо Борисов не е действал твърдо досега. Защото не е тайна, че Цветанов владее или поне владееше до неотдавна повечето от структурите на партията, че две трети от герберите в парламента са негови протежета. Е, напусналите групата Георги Марков и Светлин Танчев, които станаха независими, също минават за хора на бившето вице. Но както се казва, две птички пролет не правят.

Едва ли са случайни думите от интервю на Борисов от 7 февруари тази година, в което той казва: “За мен беше много важно да се заема с партията – докато бях премиер, съм виждал парламентарната група два пъти, а съм бил на партийна сбирка веднъж”. Очевидно това послание към съпартийците му е от изключително значение, като се има предвид че то може да бъде прочетено и на личния му сайт, който стартира в началото на седмицата.

На него, освен обилната информация за поискания от президента Росен Плевнелиев референдум по изборното законодателство, освен сводката за многобройните световни отличия на Борисов от тениса до опазване на сигурността, четем още, че: “Кристалина Георгиева няма да е водач на ГЕРБ за евроизборите”. Уточнението на автора политик е следното: “Съобщавам това, за да разсея всички спекулации, които зачестяват през последните дни. Името на Кристалина дори не е обсъждано по тази тема. Тя е много добър и успешен еврокомисар и най-доброто за страната ни е да остане на същата позиция и през мандата на новата Европейска комисия”.

Г-жа Георгиева вероятно можеше да е локомотивът на ГЕРБ за Брюксел, но: “Глас Борисов. Глас Божи!”. Що се отнася до листата, тя най-вероятно ще бъде оглавена от специалиста по европейските въпроси в ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев. И тук обаче до последно е имало други варианти поради факта, че Дончев предпочита да прави политика в България. А за него е некоректно да оглави листа и после да се откаже от мандата си. Защото по този начин лъже избирателя.

При сегашните петима евродепутати партията ще си постави за задача минимум седем мандата, твърдят от централата. Останалите сигурни имена за Брюксел са настоящите членове в семейството на Европейската народна партия (EНП)Владимир Уручев, Мария Габриел, Андрей Ковачев, Моника Панайотова, Преслав Борисов.

Според близки до обкръжението на Генерала някои от съпартийците и международните му партньори от дни усилено го увещавали да поведе той листата за Европарламента и така да се изправи лице в лице срещу председателя на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

На този етап обаче изглежда, че Борисов ще се заеме да решава други задачи на родна територия. Във вторник той най-сетне свали чадъра си от Цветанов, което бе ясен знак и към актива на ГЕРБ.

Направи го чрез следното категорично изявление: “Много съм разочарован от това, което се води между депутати в публичното пространство, намесват се имена на магистрати, ако някой има информация, ако някой може да потвърди това, което счита, че е истина, има надлежен ред в прокуратурата и да се провери, дори да се каже директно, конкретно да се вкара в анкетна комисия в парламента и да се види дали е така, или не е”. Борисов уточни, че Цветанов е бил длъжен да си извади поука от това, “което направи навремето със съдийската гилдия, сега действа по същия начин с прокуратурата” (б. авт. – през януари 2012 г. Цветанов обвини шефа на съюза на съдиите Мирослава Тодорова, че бави дела, като така помага на престъпни босове). А ние си спомнихме за показните наказателни арести на ръба на игралното кино от времето на ГЕРБ, спомнихме си за скандала на Цветанов с горнооряховските лекари и “бебето във фризера”, за нерегламентирани подслушвания и т. н.

Борисов вероятно съжалява за забавената си реакция. Той със сигурност е прозрял, че ако не отстрани Цветанов, това може да коства неговото и на партията му бъдеще. Залогът е голям.Някои хора шеговито наричат Генерала “доктор на науките по противопожарна безопасност”.

Огънят сега ще се гаси от представителите на прокуратурата. Нали Цветанов е техен клиент?!

 

Кой е с решаващ глас

Из устава на ПП ГЕРБ

Чл.29, ал.2. В националното събрание участват по право 1. Общинските ръководители, 2. Областните координатори, 3. Народните представители , министрите и областните управители, които са членове на ГЕРБ, 4. Кметове на общини (райони)и председателите на общинските съвети, които са членове на ГЕРБ, 5. Членовете на Изпълнителната комисия, 6. Членовете на Контролната комисия, 7. Членовете на Европейския парламент, избрани с листата на ГЕРБ.

 

Още за скандала Цветанов – Цацаров – Пеевски четете в Параграф 22

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст