ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Атака” с плакати срещу турска делегация

Migration Image

Депутати от "Атака" заедно с лидера на партията Волен Сидеров посрещнаха в Народното събрание председателя на външната комисия в турския парламент Волкан Бозкър с опит за провокация.

Националистите които в последните дни стават все по-активни в антитурската реторика, вдигнаха плакати "Турция, извини се за 500 години геноцид", "Турция, дължиш ни 10 млрд. долара за тракийските имоти" и "Атака" казва "Не" на Турция в ЕС".

Председателят на Комисията по външни работи при Великото национално събрание на Република Турция Волкан Бозкър е на двудневно официално посещение в България.

Той имаше среща с председателя на Комисията по външна политика Янаки Стоилов и с членове на комисията, а по-късно и с Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Депутати от "Атака" чакаха турския гост пред залата на срещата в сградата на Народното събрание и след това бяха допуснати да присъстват на разговорите.

След срещата Янаки Стоилов и Волкан Бозкър дадоха съвместен брифинг, на който съобщиха, че на срещата са обсъдени увеличаването на търговско-икономическия обмен между България и Турция, засилването на граничния контрол във връзка с бежанската вълна и придвижването на въпроса за обезщетенията за тракийските имоти.

Депутатите от "Атака" твърдят, че темата за тракийските имоти въобще не е била повдигната от председателя на външната комисия в българския парламент.

Сидеров заяви, че Янаки Стоилов не ставал за председател на външната комисия, тъй като не поставил пред турската делегация въпроса за обезщетенията за тракийските имоти.

Поставих въпроса за тракийските имоти по начин, който не е конфронтационен, обясни Янаки Стоилов.

Турските представители съобщиха, че са възстановени десет български имота – осем в Истанбул и два в Одрин, посочи той. От наша страна също казахме, че сме готови да съхраним всички паметници на историческото наследство, независимо от периодите им и от техния произход, като за България е удачен модел те да бъдат запазени именно като исторически паметници, отбеляза председателят на външната комисия в българския парламент.

На брифинга Волкан Бозкър коментира, че отношенията между Турция и България имат много сериозно бъдеще и не трябва да се ипотекира техният потенциал заради някои проблеми от ежедневието, които не могат да не бъдат разрешени.

Турция има над 2 млрд. долара инвестиции в България и само една от тези инвестиции допринася 500 млн. долара годишно към българската икономика, посочи той. В същото време в България следват над 10 хиляди турски студенти, което много ни радва, защото нито една държава няма да изпрати свои студенти в страна, в която няма доверие и с която няма добри отношения, отбеляза Волкан Бозкър.

Реакциите, с които се срещаме в момента, не могат по никакъв начин да помрачат добрите отношения и впечатления, които са изграждани през годините, смята той. Вярвам, че основното в отношенията между Турция и България не са малките вълни върху морето, а дълбочината на големия океан, добави Бозкър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст