ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Монреал е вторият по големина франкофонски град в света

Migration Image

На 20 февруари през 1666 г. е основан град Монреал в Канада. Той е вторият по големина в североамериканската страна и най-големият в провинция Квебек. Населението на града е 1 856 449, а в целия метрополис живеят 3 635 571 (2009 г.). Смята се, че Монреал е четвъртият по големина град в света, в който френският е официален език след Париж (9.6 милиона жители), Киншаса (9.3 милиона) и Абиджан (5.1 милиона). Със Закон 101 от 1977 г. френският е обявен за официален език на Квебек. Повече от половината население на Монреал са французи, но всички жители говорят едновременно френски и английски, допълвайки европейския чар на този изпълнен с живот космополитен център.

Канадците казват, че "Монреал – това е градът на всички светии". Имена на светии носят различни църкви, улиците, булевардите, площадите, мостовете, училищата, болниците и т.н. Общо около 300 църкви и безкрайно много параклиси могат да се видят в Монреал. Забележителна е църквата Сейнт Джеймс, построена в 1870 година. Тя представлява почти точно копие на катедралата Свети Петър в Рим. Увенчана с огромен купол, Сейнт Джеймс има височина от осем етажа. Интересна е и църквата Нотердам, копие на катедралата в Париж, построена през 1824 година. Копията на световни архитектурни шедьоври не спират до тук в Монреал. Дори най-голямата гара в цяла Канада, намираща се в Монреал, носи името Уиндзор. Тя е наполовина врязана в голяма планинска стена и напомня средновековен замък.

Монреал се намира на около 150 км източно от столицата на страната Отава. Разположен е на едноименния остров, на мястото на сливането на реките Свети Лаврентий и Отава. Името на града идва от една от географските забележителности на острова – възвишението Маунт Роял (Mount Royal), което се издига на 232 м, със своите отличителни три хълма.

Освен главният остров, Монреал се простира и на 74 по-малки острови.

До началото на 70-те години на миналия век Монреал е водещ индустриален център в Канада. Англо-американският капитал и френскоезичната евтина работна ръка способстват за бързото развитие на града. Дълги години огромна част от емигрантите от Европа пристигат именно тук, в търсене на работа в многобройните фабрики и пристанището на Монреал, което е едно от най-големите в света. Постепенно с понижаване на значението на английския език и растящия френско-канадски национализъм, карат много американски и английски компании да изтеглят бизнеса си от града, което довежда до продължила над 20 години икономическа депресия.

След 1995 г. положението започва постепенно да се стабилизира и подобрява и много от световните компании се завръщат в Монреал. Днес градът е дом на компании като Роял Банк ъф Канада (най-голямата банка в страната), "Еър Канада", "Бомбардие", "Алианс филмс" и други. Градът е един от най-големите промишлени центрове на Канада. Той е голямо речно пристанище и важен железопътен възел. Към Монреал са насочени няколко канала, а големи ж.п. линиите отвеждат към Квебек, Портланд, Бостън, Ню Йорк и други градове.

В Монреал се намират и седалището на Международна организация за гражданска авиация (ИКАО) и Световната антидопингова агенция (WADA).

Хокеят е най-популярният спорт в града. Местният отбор "Монреал Канейдиънс" е един от "оригиналните шест отбора", основатели на лигата.

Градът е бил домакин и на Летните олимпийски игри през 1976 година.

Монреал е родно място и на певицата Селин Дион. През 1995 г. на пазара се появява най-продаваният до днес френскоезичен албум на Селин Дион – "D'eux", който моментално заема първите места в класациите във Франция и Канада. Изпълнението ѝ на "Je sais pas" се задържа на първо място във Франция за рекордните 14 седмици. Продажбите достигат 9 милиона, което прави албума най-продаваният френскоезичен албум в историята. Това е и началото на сътрудничеството на Селин с френския композитор и китарист Жан-Жак Голдман. Той участва в създаването на всеки следващ неин френскоезичен проект.

Квѐбек (на френски: le Québec, на английски: Куебѐк, на френски Кебѐк) е най-голямата по площ провинция в Канада и втората по население (7 509 928 души) след Онтарио. Говори се главно френски, като в Квебек е съсредоточена най-компактната франкофонска общност в Северна Америка. Столицата е Квебек, а най-големият град — Монреал.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст