ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пикът на сивата икономика е бил през 2010 г.

Migration Image

За периода 2007-2012 г. изменението на обема на сивата икономика е средно 3,4%, като най-малко то е през 2008 г. спрямо 2007 г. – 0,1%.

Най-висок ръст на сивата икономика се наблюдава през 2010 г. – повече от 5,1%, който слабо започва да намалява през следващите години.

Това показват данни от анализ на Българската стопанска камара за тенденциите в сивата икономика у нас в периода 2007 – 2012 г.

Изчисленията на БСК са на базата на методология, почиваща на числови данни на НСИ, обясни на пресконференция изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

По данни от последен доклад на ЕС (Главна дирекция " Заетост") делът на сивата икономика в България е 31,2% за 2013 г. и по този показател страната ни е лидер.

Най-голям е делът на сивия сектор в строителството, търговията, туризма, показват наблюдения на камарата.

В номинално изражение за периода 2008 – 2012 г. несъбраните данъчни вземания, макар и подценени, са повече от 12,4 млрд.лв., показва анализът.

Над 12 млрд.лева може би са разпределени за търговия с влияние, за създаване на непазарни условия в страната, отбеляза Данев.

Сред мерките, които стопанската камара предлага за преодоляване на проблема, са ускорено въвеждане на Директива на Съвета на Европа за нов стандарт за възстановяване на ДДС, корекции на процедурата по възстановяване на здравно-осигурителните права, проверка на здравно-осигурителните плащания, превеждани от държавните и общински структури, както и възможност за санкции на държавни и общински структури при нарушения, свързани с данъчно осигурителните плащания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст