ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Един програмен шеф за всички телевизии

Migration Image

“Как върви новото списание за програмите на телевизиите?”, пита клиентка продавачка на вестници на една вестникарска сергия. “Слаба работа, не го харесват много…”, отвръща тя. “И на мен, не е написано интелигентно, същото както програмите – все едни и същи, само турски сериали дават… Верно, че в тях много хубаво играят, ама и това омръзва”, обобщава клиентката.

Всъщност няма как програмите на телевизиите да се списват четивно и приятно, да са поднесени с интелигентост и увлекателност, след като телевизиите у нас все едно се правят за олигофрени. Нямам идея какви хора се занимават с тази работа, но резултатът определено е повече от обиден за рецепиента. Основният проблем на тв каналите е папагалстването, т.е. едната програма преповтаря друга от много години – най-вероятно докато и на последния зрител не му писне и не ги прати да пътуват с театъра. В телевизионното производство в България креативността очевидно е забранена или пък е нецензурна дума. Програмните схеми не само се стъкмяват по един и същи аршин, но се и правят за един и същи човек пред екрана. А той е – или безработен, или отчаян начинаещ журналист, който проследява сутрешните блокове, защото там се случвали политическите новини, или поизперкала, скучаеща домакиня, която иска да пребори бръчките и целулита за 28-и път с Гала… Може да е и пенсионерка, размишляваща върху поредната турска сага, или обременена с кредити наша знаменитост, която се хвърля за хонорар в някое от актуалните риалити формати…

Програмните директори на всичките национални телевизии сякаш са се наговорили да излъчват едно и също и тайно съзаклятничат след работа в някоя кръчма, водени от мускетарския принцип “Един за всички, всички за един”. Сутрин всички задължително имат информационно-публицистични блокове. И си въртят едни лица напред-назад с оправданието, че го правят заради рейтинга. Последното сутрешно движение е от БНТ към bTV, след като водещият на “Денят отблизо” Росен Цанков тези дни обяви, че напуска “Сан Стефано”29 и се мести в частния канал. От април. Като репортер. Засега. Най-вероятно обаче новите му работодатели ще го пробват и в стола на Константин Караджов в “Тази сутрин”, след като тандемът Генка Шекерова – Караджов слезе от ефир. Причината – Шекерова е бременна, а тв управата не иска да й търси заместничка, а директно обмисля вкарването на нов тандем. Какво по-добро от това да започне с един вече доказан кадър на БНТ?

На държавната медия пък не й остава друго, освен да привика своя специалист по всичко Георги Любенов, на който делничните утрини все още не са му заети.

При водещите и форматите няма разлика – освен в надписите на финала на предаването. Логично е и гостите да не са изключително разнообразни – преди година-две Бойко Борисов успяваше да се включи поне в три от четири сутрешни блока през ден.

Липсата на разнообразие е валидна и за предиобедните блокове, които едновременно, по сигнал, започват в 9.30 часа. bTV разчита за “Преди обед” на водещата Деси Стоянова и сина на Катето Евро – Сашо Кадиев, но в момента те са с немного ясна съдба. Възможно е новият шеф на телевизията Павел Станчев да ги разпусне заради неособено високите рейтинги, както и заради неясния таргет на предаването. В началото то беше с ясна женска аудитория, а в момента е микс от всичкология.

По същото време по “Нова тв” върви “На кафе”. Независимо че сайтовете се надпреварват да обясняват какви гафове прави Гала – например не знаела името на госта си или пускала едно и също видео, тъй като мислела само за любимия си Стефан, предаването си върви вече десет години. Аудиторията й е лоялна, нищо че я занимава с все едни и същи теми и фолкдиви.

Дори и повторенията на предиобедните блокове – към два-три след полунощ, съвпадат. Програмният директор на ТV7 сигурно се е почувствал засегнат, че подобен формат му липсва, и неотдавна се уреди с такъв. “Усещане за жена” е поверено на Гергана Стоянова, която след като камерите угаснат, отива да работи като началник на кабинета на министъра на културата Петър Стоянович.

Програмният тръст е снабдил с аналогична рубрика дори и държавната БНТ, където всеки делник се изявява Мария Андонова с нейния “Денят отблизо с Мария”. В интерес на истината нейното предаване като че ли е най-симпатично за гледане, може би защото не е толкова амбициозно поднесено.

След новините на обед ситуацията в ефира е следната: “Нова тв” пуска турски сериал, bTV – първо индийски, а след това забива с турски, като ги върти и в най-ранните сутрешни часове, а и по bTV Lady, ако някой е пропуснал… ТВ7 също е на турска вълна. Изключението е само за БНТ1, която предава от Сочи Зимните олимпийски игри, но пък наваксва с турския език в собствения си сериал “Под прикритие”. Потурчените следобедни часове си “отдъхват” преди вечерната акция с малко публицистика. По “Нова телевизия” тя е запазена за Милен Цветков и “Часът на Милен Цветков”, а по bTV- за “Лице в лице”. Предаването на Цветанка Ризова и Димитър Цонев набира все повече популярност, напук на уменията на водещата да не изслушва събеседника си. В същия часови пояс ТВ7 разчита на информационното дискусионно предаване “Нюзрум”.

Централните емисии новини на двата най-големи конкурента по случайност може би също си съвпадат. И двете са в 19 ч., но тази на bTV си е лидер от години по гледаемост. Независимо от драматичните кадрови размествания в новинарските блокове. “Нова телевизия” обаче не се е отказала от борбата и подготвя тежката артилерия – Ани Салич и Николай Дойнов да водят емисиите от март.

След бързо прещракване с дистанционното се вижда, че първата част на праймтайма отново е посветена на турските локумени поредици. Около и след вечерните новини и трите национални комерсиални тв канала пък единодушно излъчват криминални сериали.

Излиза че: програмните директори и на трите големи телевизии са всъщност един човек, разклонен на три. Понякога и на четири, ако броим и държавната БНТ, чиято програмна директорка Севда Шишманова по презумпция е заета да прави телевизионни филми. Затова всяко едно от разклоненията може да я замества по съвместителство.

Второ: Мястото на освободения неотдавна от bTVпрограмен директор Апостол Пенчев няма нужда от ново попълнение. Достатъчно е някой от телевизията да надникне в програмната схема на “Нова телевизия” и да попълни празните програмни квадратчета.

Трето: Като имат толкова много свободно време, не е ясно с какво точно се занимават програмните директори? Никак не е изключено да изчисляват колко е затъпяла нацията от повторението на едни и същи филми, предавания, водещи и гости в студията… и да се подхилкват лукаво под мустак.

Време е вече шефовете на големите тв канали да признаят, че програмите им са еднотипни и обидни. И ако програмните директори не си подадат вкупом оставката, то началниците им поне могат да се договорят и да си назначат само един, който да си го “въртят” през седмица-две. Хем ще спестят някой и друг лев, хем резултатът за хората пред екраните пак ще е един и същ…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст