ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лек растеж, но растеж

Migration Image

Икономиката на САЩ отново успя да изненада анализаторите. Добри данни за първоначалните молби за помощи при безработица, в комбинация с неочаквано покачване на индекса на производствената активност, доведоха до ръст на пазарите на акции и до съответното покачване на доходността на американските трежърита. При тези с десетгодишен матуритет инвеститорите търсеха норма на възвръщаемост по американските ДЦК до 2.763% – ръст от 1.9 базисни точки спрямо изминалата седмица. Пазарът на тези книжа, изглежда, е склонен към покачване на доходностите. Това е базирано върху две обстоятелства. Едното е твърдостта на новия председател на Фед, Джанет Йелън, която заяви, че само “изключително сериозни” данни за икономиката биха накарали институцията да намали спирането на програмата за вливане на ликвидност. Втората е свързана с начина, по които анализаторите приемат по-слабите икономически данни през последните седмици – те ги отдадоха изцяло на изключително лошото време в САЩ.

Европа, както обикновено, остава крачка назад спрямо САЩ по пътя на икономическото възстановяване и растеж. Въпреки това на пазарите на държавен дълг на страните от т.нар. ядро на еврозоната се наблюдават постоянни, макар и минимални, седмични ръстове на доходностите. Проблемът на страните от паричния съюз си остават изключително слабите данни за инфлацията, които изправят централните банки от района и ЕЦБ пред силно нежелания риск от дефлация. Точно заради този факт доходностите на основните книжа на страните от еврозоната отбелязаха минимални седмични промени. Доходността по десетгодишните немски бундове се покачи с 1.1 базисни точки – до 1.689%, докато тази по сходните френски книжа отбеляза ръст от 1.4 базисни точки – до 2.292 процента.

В същото време Великобритания, изглежда, е на прав път по отношение на икономическия растеж. Това бе отбелязано и от членовете на съвета на “Бенк ъф Ингланд “, които признаха, че евентуално повишаване на лихвените равнища от рекордно ниските 0.5% е възможно, и то още в началото на 2015 година. Това доведе до очакван ръст при доходностите на джилтовете и те достигнаха до 2.797 процента.

В същото време книжата на дълговозатруднените страни от еврозоната продължават да привличат сериозен инвеститорски интерес главно заради глобалното икономическо стабилизиране и сравнително високите доходности, които предлагат. Испанското министерство на финансите пласира десетгодишни книжа на аукцион през седмицата, като постигнатата доходност бе 3.559% – най-ниската от 2006 г. насам. В същото време доходността по италианските десетгодишни книжа отбеляза спад от 3.8 базисни точки – до 3.648 процента.


Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.


Николай Ваньов

брокер, Инвестбанк АД

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст