ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Още 1.2 млн. лв. отиват за бежанците

Парите ще се използват за осигуряването на храна в центровете за настаняване.

С нова поръчка по бързата процедура Държавната агенция за бежанците ще пласира по свое усмотрение още близо 1.2 млн. лева. Този път парите са предвидени за доставка на хранителни продукти на лицата, търсещи закрила и настанени в центровете вХарманли, с. Пъстрогор, с. Баня, с. Ковачевци, а също и в столичните квартали “Враждебна” и “Военна рампа”.

Както във всички досегашни случаи, и този път ведомството на Николай Чирпанлиев е избрало фирмите доставчици без конкурси. Това е възможно благодарение на привилегията, която дава чл.90, ал.1, т.4 от Закона за обществените поръчки. Именно чрез нея вече са разпределени над 10 млн. лв. за различни ремонтни дейности. Този път за доставките на хляба и хлебните изделия е предпочетено “Елиаз” ООД. Дружеството на Димитър и Маргарита Добреви стопанисва хлебозавод в Горубляне и ще получи 153 072 лева. Всички останали продукти – месо, плодове, зеленчуци, мляко и млечни изделия, яйца, риба и др., ще бъдат закупени от “Метро Кеш енд Кери България”. Стоките ще струват над 995 хил. лева. Интересното е, че първоначално за месните продукти, плодовете и зеленчуците първоначално е било избрано друго дружество – “Сириус 2005”. Няколко часа по-късно обаче в Агенцията за обществените поръчки е изпратено решение за промяна, като вместо фирмата на Борис Борисов и Влади Дойчинов е посочена търговската верига “Метро”. Но какъв е мотивът за скорострелното изменение, не се казва.

Междувременно Държавната агенция за бежанците плати 259 380 лв. за осигуряване на периодични доставки на гориво за отопление. Договорът е подписан със “Сакса” ООД – един от най-големите дистрибутори на горива у нас, макар и неизвестен за широката публика. Компанията е собственост на Атанас, Крум и Светозар Димови. От сайта й може да се установи, че работи с “ОМВ България”, “ЕКО България”, “Шел България” и “Ромпетрол България”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст