ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Джош Тетрик иска да нахрани гладните

Тетрик и най-богатият човек в Азия Ли Кашинг

Американецът Джош Тетрик е работил дълго в Централна Африка и често е виждал гладуващи.

Той създаде компания, която се опитва принципно да поевтини производството на храни и е сигурен, че неговите разработки са бъдещето на този отрасъл.

Всичко започва преди около година и половина, когато Тетрик и приятелят му откриват в Сан Франциско компанията си Hampton Creek Foods. Идеята за бизнеса се ражда, докато двамата разсъждават как да приготвят храна, без да използват кокоши яйца. Младите хора нямат намерение да спасяват алергичните, онези, които има непоносимост към яйцата или да създават храна за вегетарианци. Това дори не е опит да се стъпи на пазара на продуктите без холестерин. Задачата на Hampton Creek Foods е да направи храната по-евтина и достъпна за всеки потребител, а производството й – по-малко опасно за околната среда. “Проблемът може да се реши само ако се създаде продукт, произведен по принципно различен начин и много по-евтин – казва Тетрик. – Ако цената на вашата стока не устройва потребителите в Китай и Индия и дори собствения ви баща, който пазарува в местния супермаркет, това означава, че няма да спечелите нищо.”

Основният враг е гладът

Тетрик се ражда и израства в Алабама, но дълго време работи за нетърговски организации в Централна Африка. Тази дейност го превръща в “мрачен песимист”. Джош съзнава, че той и приятелите му не могат да променят тамошната ситуация. Но създаването на нова компания би могла да даде алтернативни възможности. “Мисля, че капитализмът е най-голямата сила на Земята, която дава тласък на всяко развитие. Благодарение на него можем да пишем електронни писма, да четем по цели нощи и винаги да сме сити”, твърди предприемачът.

Яйцата са най-евтината и достъпна форма на протеин с животински произход. Затова ги използват в хранителната промишленост в цял свят. Другото, което ги прави незаменими, е, че с тяхна помощ хранителните суровини лесно може да се разбъркват, смесват и разрохкват. Затова ги влагат в майонези, омлети, кексове и още толкова много продукти. Тридесет и три годишният Тетрик твърди, че 70% от стойността на яйцата е храната, която се дава на кокошките. Ако те не трябваше да се хранят, цената би била много по-ниска. Подобни мисли отдавна се въртели в главите на Тетрик и приятеля му Джош Балк, който работи в американски благотворителен фонд, ратуващ за подобряване на условията, в които се отглеждат животните.

Опитът, който Тетрик придобива в Африка, му показва, че колкото и да искат, неправителствените организации не могат да помогнат на местното население, защото не решават главния проблем на континента. Местните жители гладуват, защото нямат достъп до евтина и обилна храна. Тетрик би могъл например да изпрати африкански деца в училището, но те няма как да учат, защото са прекалено гладни. “Каквото и да правех, непрекъснато чувствах, че най-големият проблем е храната”, спомня си той.

Растителната съставка

Тетрик е строг вегетарианец. Той отдавна знае, че някои растения съдържат протеини, които при приготвянето на храната могат да изпълняват същата функция като кокошите яйца. Проблемът е да се намерят тези подходящи протеини и да се използват. Тетрик разказва как екипът му приготвял серия след серия кексове без мая и яйца, но те не бухвали. И ето че един прекрасен ден тестото, приготвено на основата на растителен протеин, се надига. Вкусът продължава да е ужасен, но най-важната съставка вече е открита.

На технолозите са необходими още пет месеца, за да приготвят истински вкусен кекс. Основателите на компанията наемат биохимици и генетици, както и компютърни специалисти, които създават информационната база данни. Те изучават и класифицират протеините в милиони сортове растения. Сега бизнесът на Hampton Creek Foods се гради върху събраните знания, които технолозите и готвачите могат да трансформират в хранителни продукти. Яйцата изпълняват 22 функции в съвременното производство на храни. А компанията на Тетрик вече е заменила с растителни протеини 11 от тези функции.

Промяна на принципите

Засега Hampton Creek Foods има само два готови продукта – хранителната добавка Eggs, която заменя обикновените яйца в много производствени процеси, и майонезата Just Mayo без яйца, която се продава в магазините за екологично чисти продукти по Западното крайбрежие. Останалите продукти на фирмата скоро ще постъпят за продажба на дребно, но съотношението между тези стоки и суровината за промишленото производство ще се запази 50:50. По думите на Тетрик Hampton Creek Foods може да продава майонезата си 10-15% по-евтино от обичайния продукт на яйчена основа. Предприемачите разчитат, че в бъдеще продуктите с растителни протеини ще струват 70 на сто по-малко от онези, в които се използват яйца.

Тетрик се надява, че вторият инвестиционен транш от Ли Кашинг, чийто инвестиционен фонд Horizons Ventures вече е вложил 15.5 млн. долара в бизнеса на американеца, ще му помогне много за постигането на целите. Още повече че конгломератът на милиардера – Hutchison – притежава собствени супермаркети, които може да помогнат на Hampton Creek Foods за създаването на широка дистрибуторска мрежа. Младият предприемач вече има инвеститорската подкрепа и на Винод Косла, съосновател на Sun Microsystems, както и на Бил Гейтс.

Тетрик обаче подчертава, че печалбата не е основната цел на компанията за разработка на нови технологии за храната. Главното е промяната на принципите в работата на хранителната промишленост и решаването на най-важните проблеми на Земята. “Не мисля, че разработката на някакъв чипс, който е по-хрупкав от предишните, може да се нарече проблем. Промяната на климата и гладът – това са реалните проблеми” – твърди предприемачът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст