ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хванете дилъра на парламента!

Ако има и грам истина в приказките за депутатите и дозите

Ние, редовите български избиратели, сме в стрес! Не сме червени бабички, не нижем тютюн цял живот, образовани сме, работим по специалността си, парите ни стигат, живеем сносно, обаче… не знаем за кого да гласуваме. Защото и политиците, и социолозите на луди ни направиха. Малко преди отчаянието да ни отведе към депресията обаче, откъм Банкя скоростно долетя светлина. ГЕРБ ще предложи всички кандидати за народни представители да преминават през специализирани тестове за психологическа пригодност, употреба на анаболни, психотропни и наркотични вещества.

Най-после! Обаче ние имаме допълнение. Социолозите да декларират доходите си подобно на политиците, да преминават и те през същите тестове. (Какво пък, всички сме шофьори и знаем, че не е чак толкова страшно! Издържа се!)Да бъдат задължени да назовават поръчителите на техните (не)регламентирани дейности. Да обявяват имотите си. За да сме сигурни, че и народните представители, но и онези, които се прехранват покрай тях, са хора с незамъглен разум и в стабилно емоционално състояние.

Изборите за Европа тропат, сега е жътвата на социолозите. Знаково, от миналия вот насам от тяхната бронирана кула изпадна една мастита дама: доскорошна риалити влюбена женка, която в услуга на предишните управляващи им предрече точно толкова процента преднина, за колкото щяха да им стигнат прословутите костинбродски бюлетини (350 000 бюлетини, достатъчно да осигурят преднина от 8% пред конкурента, при пронозируем процент гласуващи). Излъга, че не те, а някакви френски експерти й платили проучването, шашна за момент всички ни и… гилдията я изхвърли. Явно, че е нарушила правилника за вътрешния ред.

Дали ще има следващ блуден син? Ще разберем след месеци. Защото графиката на политическите прогнози е като кардиограма на сърдечноболен .

9 февруари, 2014 г., “Медиана” : Шест партии могат да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента – БСП (24.8%), ГЕРБ (19.3%), ДПС (9.5%), “България без цензура” (7.1%), Реформаторски блок (6.4%), с шанс е и Националният фронт за спасение на България (НФСБ)- с 3.3 процента.

13 февруари, “Галъп Интернешънъл”: БСП и ГЕРБ ще бъдат в изключително равностойна надпревара за европейските избори, а формацията на Георги Първанов “АБВ” има реални шансове за присъствие в Европейския парламент. Партията на Бареков продължава да набира скорост. С появата на АБВ предизборната надпревара става изключително оспорвана, защото силите на БСП и на ГЕРБ изглеждат изравнени – съответно около 19 и около 18 процента. Подкрепата на ДПС е между 6 и 7 процента. Коалицията на “България без цензура” и ВМРО е настигнала по подкрепа Реформаторския блок и събира 6.1% одобрение при 4.6 за “реформаторите”. “АБВ” има 6% одобрение.

 

27 февруари, “Алфа Рисърч”: Ерозия на доверието към политическата класа! Усещане за безизходица и дълбок скептицизъм към способността на политическите сили за промяна на ситуацията. В края на февруари ГЕРБ (с 16.9%) има лек превес над БСП (15.1%), но с наближаването на изборите надпреварата се очертава като все по-оспорвана. ДПС запазва стабилно трето място (6.9%). С ръста, който “България без цензура” отбелязва през последния месец (достигайки 5.5%), тя влиза в конкуренция с АБВ (6.1%) и Реформаторския блок (5.0%) за излъчване на евродепутати.

5 март, “Сова Харис”: Ако днес имаше парламентарни избори, ГЕРБ щеше да спечели 20.1% от доверието на българите, а БСП 19.9%, “България без цензура – 7%, ДПС – 6.1%, Реформаторски блок 4.5%, “Атака” – 2.7%, АБВ – 2.3 процента.

Очевидно е: електоралната статистика дрогира политиците в битката им на живот и смърт. Ами – влизаме им в положението.

Но тук с риск да ни обвинят в пристрастие ще кажем, че подкрепяме протеста на тенисиста Бойко Борисов срещу анаболите. Някой може и да му припише всички смъртни грехове, но едно е сигурно – той е по магистралите. Не по магистралките! И не че нещо намекваме, но човек трябва да е напълно изтрещял, за да отиде на работа в парламента, препасан с пистолет през кръста. Както направи например Волен Сидеров през лятото! Само си представете какво щеше да стане, ако някоя от репортерките го беше ядосала в кулоарите. Явно, че Господ пази и тях, и депутатите от юли 2005-а насам, откакто бившият журналист налетя на парламентарната трибуна и нарече политиците вкупом “грухтящи прасета”.

Сега и един друг бивш журналист се е завтекъл направо към кабинет номер едно в Министерския съвет. Халал му на процентите, на стимулантите, на лежанките, на имотите…

Но ако има и грам истина в приказките за депутатите и дозите, не е зле да си отваряме очите на четири за кого ще гласуваме.

Впрочем, тези дни имах интересно запознанство (диалогът не е измислен).

– Приятно ми е, Г. Т., адвокат на дилъра на парламента.

– Така ли? Заповядайте на интервю!

Докато чакаме отговора на младата жена, не е зле съответните органи да се позаинтересуват от въпросния дилър. Говори се, че обслужвал широк политически спектър. Имал и клиенти сред социолозите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст